Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Atelierele Colţului de lectură. Cărţile lunii martie

În luna martie, la Muzeul Hărților, explorăm oceane și călătorim prin păduri în cadrul atelierelor de lectură pentru familiile cu copii de 3-5 ani, susținute de Mona-Silvia Timofte de la Art Affair. Mona este educator muzeal, coordonator de voluntari şi una dintre iniţiatoarele proiectului.

Ce se întâmplă atunci când un băiețel singuratic adoarme în barca sa și valurile oceanului îl duc departe, departe pe marea nesfârșită? Dar când în camera ta începe să crească o pădure unde locuiesc toate sălbăticiunile? Poveștile scris de Linde Faas, o artistă olandeză, și Maurice Sendak, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii, ne vor ajuta să găsim răspunsul la aceste întrebări și să explorăm muzeul prin intermediul lecturii.

Pornind de la o abordare interactivă și multisenzorială, lectura cărților va fi însoțită de muzică și sunete din natură, iar poveștile vor fi explorate prin atingere și miros prin intermediul cutiilor și sticlelor senzoriale. În a doua parte a atelierelor, copiii își vor antrena creativitatea și își vor exersa abilitățile artistice și de motricitate fină realizând balene din fetru și creaturi fantastice din carton colorat și materiale textile.

 

Sâmbătă, 7 martie 2020, ora 10:30 – Cartea citită: Băiatul și balena de Linde Faas, editura Univers Enciclopedic, 2019

Descoperim  o poveste despre o prietenie cu adevărat uimitoare care schimbă complet viața unui băiețel singuratic. Întâlnirea cu o balenă îl ajută pe băiat să își dea seama cât de frumos este să ai pe cineva cu care să te joci, alături de care să explorezi și să te bucuri de frumusețea lumii. Vom citi împreună și vom asculta “cântecele” cetaceelor, apoi vom explora cutii senzoriale care ne vor ajuta să descoperim muzeul și povestea băiețelului singuratic. În a doua parte a atelierului, vom bricola din fetru balene colorate.

 

Duminică, 22 martie 2020, ora 10:30 – Cartea citită: Regele tuturor sălbăticiunilor de Maurice Sendak, editura Arthur, 2019

Aflăm povestea lui Max în a cărui cameră începe să crească o pădure unde locuiesc sălbăticiuni. Reușind să le îmblânzească, băiatul se declară regele tuturor creaturilor sălbatice și tărăboiul începe.Vom citi împreună, vom descoperi creaturile fantastice care se ascund prin muzeu și vom învăța dansul sălbăticiunilor. Vom explora pădurea și oceanul din poveste cu ajutorul cutiilor și sticlelor senzoriale și vom crea propria noastră sălbăticiune din hârtie colorată, materiale textile și carton.

 

Durata unui atelier: 50-60 min
Tarif: 25 lei/ participant (25 lei/copil și 25 lei/părinte) achitată în avans prin transfer bancar; mai multe detalii aici
Participare: numai pe bază de înscriere, completând formularul disponibil aici

 

Atelierele de lectură de la MNHCV propun atât copiilor, cât și părinților o abordare multisenzorială a cititului. Astfel, atingerea, mirosul și motricitatea devin la fel de importante precum văzul și auzul, iar povestea este explorată prin obiecte, texturi și elemente naturale ce fac legătura între cei ce ascultă și lumea literaturii pentru copii. Pe parcursul atelierelor, participanții vor atinge obiecte care se regăsesc în cărțile propuse spre lectură, vor descoperi cu propriul corp locuri și sunete noi și se vor familiariza cu universul aparte al unui muzeu al hărților.

Colţul de lectură al MNHCV este un proiect inedit în zona muzeală românească, ce oferă copiilor ocazia de a citi şi răsfoi cărţi într-un spaţiu amenajat chiar în cadrul expunerii şi de a descoperi legături între literatură şi lucrări pereche din muzeu: hărţi, picturi, diverse obiecte. Mulţumim Editura Art şi Editura Pandora M pentru sprijinul acordat.