CARTOGRAFIE ISTORICĂ

LORENZ FRIEZ
Viena, 1541
50,5 x 32 cm.
Provenienţă : ADRIAN NĂSTASE & DANIELA NĂSTASE

Dacia - în viziunea lui Lorenz Friez; această xilogravură colorată face parte dintr-o ediţie Ptolemeu, apărută în anul 1522 şi republicată.

LORENZ FRIEZ (cca. 1490 - cca. 1531),  medic, cartograf şi astrolog alsacian; pionier al cartografiei renascentiste; a colaborat cu celebrităţi ale domeniului, ca Martin Waldseemüller, căruia i-a prelucrat mai multe hărţi. A redactat o Geografie a lui Ptolemeu, care conţinea şi 24 de hărţi moderne, dintre care 3 au fost prelucrate de el însuşi (1522); hărţile au mai fost folosite în ediţiile din 1525-Strasbourg - (text Pirckheimer), 1535-Lyon şi 1541-Lyon şi Viena. A mai întocmit şi Carta Marina navigatoria, xilogravură, în 12 planşe, după Waldseemüller (1516), prima hartă de perete cu text german. Creaţiile sale care s-au păstrat sunt astăzi unicate  sau hărţi rarisime.   
Hartă a Daciei editată după 1500 şi care aparţine unuia din vestiţii cartografi ai sec. XV-XVI. Ei sau străduit să redea în imagini cartografice însemnările lui Ptolemeu la care au adăugat şi observaţiile personale în limita informaţiilor epocii cu toate erorile de localizare.

You are here Colectii Cartografie Istorica