Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Ex Libris Antipa

Evenimente speciale

Din luna februarie 2020, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi propune publicului un proiect inedit de prezentare a unor cărţi vechi, aflate în diferite colecţii publice, rar expuse. Sub titulatura Ex Libris se vor regăsi diferite proiecte de colaborare cu instituţii ce deţin colecţii de carte veche, cu valoare istorică, artistică sau documentară, care ajung rareori în expunere. Motivele ţin în special de fragilitatea acestor obiecte, ce necesită condiţii speciale de păstrare.

Ex Libris Antipa marchează debutul acestei iniţiative şi al parteneriatului cu Muzeul Naţional de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucureşti. Cele 5 volume împrumutate temporar de la Muzeul Antipa datează din secolele XVII – XX şi sunt acum expuse după o lunga perioadă de repaos, în vitrine inserate în circuitul de vizitare al Muzeului Hărţilor. Lucrările conţin gravuri şi planşe superb ilustrate, care vor fi expuse treptat, pe parcursul mai multor luni, motivând astfel publicul să revină şi să descopere file şi informaţii noi. De la creaturi marine fantastice sau reale, la harta Mării Negre realizată de Grigore Antipa sau la reprezentări ale Iaşului de secol XIX, iubitorii de carte, ştiinţă sau artă se vor bucura să descopere acestei imagini rar aduse în atenţia publicului.

Expunerea va fi completată de diferite evenimente pentru public (conferinţe, vizite ghidate în colecţiile ştiinţifice), organizate de cele două muzee partenere, care îşi propun astfel să permită accesul publicului larg la anumite colecţii, ce nu intră în mod normal în circuitul de vizitare. Toate informaţiile despre organizarea acestor evenimente vor fi anunţate pe site-urile celor două instituţii.