Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Japonia, file de atlas. Hărți nipone din secolul XIX

Expozitie temporara

Ambasada Japoniei în România și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în colaborare cu Autoritatea de Informații Geospațiale din Japonia, organizează în perioada 23 noiembrie – 24 decembrie 2017 expoziţia JAPONIA, FILE DE ATLAS. Hărți nipone din secolul XIX.

Expoziția prezintă o selecție de hărți (reproduceri) din colecția Autorității de Informații Geospațiale a Japoniei (GSI), instituție care, sub diverse denumiri, realizează de mai bine de un secol și jumătate cartografierea teritoriului național. Selecția cuprinde hărți ale vechilor provincii și prefecturi din arhipelagul nipon, precum și hărți ale orașului Tokyo și împrejurimilor sale, toate datând din ultima perioadă a epocii Edo (1603-1867) și prima parte a epocii Meiji (1868-1912). Sunt de asemenea expuse și câteva exemplare ale așa-numitelor „hărți Ino” bazate pe cercetările și planurile cartografului Ino Tadataka, cel care la începutul secolului XIX a cutreierat țara pe jos, realizând hărți detaliate după metode moderne de măsurare topografică. Toate hărțile sunt expuse în premieră în România și reprezintă surse de informații utile pentru cei pasionați, actuala expoziție fiind una dintre rarele ocazii de a vedea astfel de imagini.

De asemenea, vor fi expuse o serie de hărți ale Japoniei realizate de cartografi europeni, hărți aflate în colecția muzeului și în colecția Ovidiu Morar.

Expoziția este deschisă publicului de miercuri până duminică, conform programului de vizitare al muzeului.

La cererea publicului, expoziţia rămâne deschisă până pe data de 14 ianuarie 2018.