Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Întâlnire cu curatorul în expoziţia Exerciţii cartografice

Evenimente speciale

Sâmbătă 7 iulie, de la ora 11:30, invităm publicul la o întâlnire cu Ramona Caramelea, curatorul expoziţiei Exerciţii cartografice. Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 – 1947.

Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă. În intervalul 1873 – 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii). Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.

În cadrul întâlnirii, vor fi discutate diferite aspecte ale constituirii demersului expoziţional, temele abordate şi se va răspunde la întrebările venite din partea publicului.

Ramona Caramelea este cercetător doctor în cadrul Institutului de Istoria Artei „George. Oprescu”, autoare a unor studii în domeniile istoriei educației și istoriei arhitecturii, membră în cadrul unor proiecte culturale și de cercetare științifică. Este interesată de patrimoniul școlar și de istoria obiectelor care alcătuiesc cultura materială școlară, iar manualele și caietele de geografie se numără printre acestea. Consideră obiectele o sursă de cercetare pentru practici educaționale trecute și o moștenire culturală pe care încearcă să o aducă în atenția publicului, în speranța conștientizării importanței acesteia.

Participarea  la eveniment este gratuită, numai pe bază de înscriere, completând formularul de mai jos:

 

1234