ŢĂRILE ROMÂNE

LORENZ FRIEZ

HARTA EUROPEI CENTRALE
Strasbourg, 1525
37 x 28,5 cm.
Provenienţă: ADRIAN NĂSTASE & DANIELA NĂSTASE
Nr. Inv : 299/ 8L591 938

Această gravură în lemn este una dintre cele mai valoroase piese ale colecţiei; tipic pentru începutul secolului al XVI-lea era inversarea punctelor cardinale, astfel că Valachia apărea la estul Transilvaniei. Planşa, cu toate inexactităţile sale, derivă din cea a lui Cusanus şi are meritul de a fi prezentat cele mai importante localităţi ale Transilvaniei/Septem Castra: Varado/Oradea; Brasco/Braşov, Sbigo/Sibiu şi Sabeso/Sebeş şi ale Banatului: Temesa/Timişoara.

Harta a fost inclusă în ediţia operelor lui Ptolemeu publicată de C. Trechsela.
Lorenz Friez cca. 1490-1531
Fizician, astrolog şi geograf din Colmar-Alsacia.
Studiază şi medicina activând la Strasbourg, probabil între anii 1519-1527. Construieşte numeroase instrumente geografice şi astronomice şi are meritul de a fi readus în actualitate metoda proiecţiei în lucrările cartografice iniţiată de un astronom andalusian. Prelucrează cea mai mare parte a hărţilor realizate de Martin Waldseemüller. Maestru al Xilogravurii colaborează cu geograful Peter Apian la realizarea lucrării Tipus Orbis Universalis bazată pe harta lumii din 1507, lucrare publicată la Viena în anul 1520.
De asemenea prelucrează opera geografului antichităţii Mela Pomponius şi o publică sub titlul De situ orbis la Basel 1522. Împreună cu tipograful J. Grüninger publică o ediţie nouă a geografiei lui Ptolemeu la Strasbourg în 1522.

You are here Colectii Tarile Romane