Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii sonore. Harta Martonne

Cartografii sonore. Concertele MNHCV

Marţi 27 noiembrie, de la ora 18:00, vă invităm la un nou concert din cadrul stagiunii Cartografii sonore. Evenimentul face parte din proiectul 100 de ani în 100 de concerte derulat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi pentru a sărbători Centenarul, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

De această dată, publicul este invitat să descopere harta intitulată Repartiția naționalităților în țările unde predomină românii (Répartition des Nationalités dans les pays où dominent les Roumains), realizată de geograful francez Emmanuel de Martonne.  Această hartă etnografică este considerată una dintre cele mai influente lucrări cartografice din 1919 şi a jucat un rol important în negocierile de pace de la Paris, unde de Martonne a fost una dintre cele mai însemnate voci ce au stabilit graniţa dintre România şi Ungaria. După cum arată şi titlul, lucrarea cartografiază spaţiul geografic unde românii sunt majoritari şi are scopul clar de a uşura trasarea graniţelor pe baza acestui teritoriu.

Seara va continua cu un spectacol – concert de jazz intitulat Pasărea măiastră, susţinut de Ana Maria Galea Trio.  Formula îi aduce împreună pe  actriţa şi cântăreaţa Ana Maria Galea, Daniel Csikos la pian și Simon Kalker (Olanda) la contrabas, pentru a explora teritoriul unor teme celebre din muzica românească a ultimei sute de ani, al compoziţiei şi al temelor standard. De altfel, titlul proiectului este titlul unei compozitii semnate Anca Parghel și Mircea Tiberian, una dintre cele mai valoroase compoziții de gen din muzica românească, lucru afirmat de criticii muzicali și susținut de alegerea artistei.

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii pe site.

Cartografii Sonore este un proiect sprijinit de Banca Transilvania prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România.

 

Pentru acest eveniment nu  mai sunt locuri disponibile.