Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii Sonore. Harta Nova Totius Hungariae, Transilvaniae, Serviae…

Cartografii sonore. Concertele MNHCV

Cel de-al patrulea an al Stagiunii „Cartografii sonore. Concertele MNHCV” va fi inaugurat miercuri, 26 februarie, de la ora 18:00, cu participarea a doi artiști de excepție: actrița Ioana Flora și violoncelistul Octavian Lup. Noul format al Stagiunii organizate de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) va oferi publicului iubitor de istorie, cartografie și muzică prilejul de a descoperi o hartă de colecție asociată unei țări europene care își sărbătorește ziua națională în luna respectivă.

Nova Totius Hungariae, Transilvaniae, Serviae … este harta de secol XVII ce va deschide seria de evenimente intitulată „Itinerarii europene”. Lucrarea ne prezintă mai multe regiuni din Europa sud -estică şi de la sud de Dunăre, printre care şi Serbia, în prezent Republica Serbia, stat care îşi sărbătoreşte ziua naţională pe data de 15 februarie. Harta a fost realizată de cartograful olandez Frederik de Wit (1629 / 30 – 1706), fiind inclusă în ediţiile din perioada 1665 – 1680 ale Atlasului său. Sunt prezentate teritorii din Europa centrală şi de est: Ungaria, Transilvania, Moldova, Basarabia, Valahia, mai multe regiuni aflate la sud de Dunăre (Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia, Dalmaţia, Bulgaria, Romania etc.), părţi din Germania, Polonia şi Grecia, Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Adriatică. Pe teritoriul Serbiei sunt marcate repere geografice şi istorice importante: oraşe, cetăţi, drumuri. În cartuşul bogat decorat îi regăsim pe împăratul Leopold I şi pe sultanul Mehmet al IV-lea, purtând ramuri de măslin; este subliniat astfel faptul că harta înfăţişează o perioadă de pace în istoria conflictului militar dintre Imperiul austriac şi Imperiul otoman, conflict care a afectat majoritatea regiunilor ilustrate.

Seara  va continua printr-un spectacol de lectură susținut în tandem cu recitalul de violoncel. Cunoscuta actriță Ioana Flora a acceptat invitația de a citi o selecție de poeme incluse în Antologia poeziei sârbe traduse de tatăl său, scriitorul Ioan Flora, familia Flora fiind originară din Panciova, din Banatul sârbesc. Octavian Lup, violoncelist laureat a numeroase premii naționale și internaționale, va interpreta un program incluzând lucrări din perioada Barocului – pornind de la istoria hărții prezentate – dar și lucrări compuse în secolul XX. Repertoriul ales va cuprinde lucrări pentru violoncel de J.S. Bach, S. Prokofiev și P. Casals.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „Oportunități la tine acasă” inițiat în 2009 de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România.
Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Cronica Română, Agenția de Carte, I-Tour, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Participarea se face pe bază de înscriere, prin completarea formularului de mai jos, şi prin achitarea biletului de 10 lei.