Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Evenimente dedicate Centenarului

100 de ani în 100 de concerte

Proiectul iniţiat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) reuneşte muzicieni, cercetători, istorici, actori, în cadrul unor acțiuni culturale desfășurate în București, Sinaia, Sibiu, Cisnădie, Târgu Mureș, Dâmbovița, Moscova și Sankt Petersburg, într-un complex de evenimente speciale regăsite sub numele 100 de ani în 100 de concerte. Programate pe parcursul lunilor octombrie – decembrie 2018, evenimentele gravitează în jurul unei teme comune prilejuite de Centenarul Marii Uniri de la 1918.

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul Stagiunii Cartografii sonore, vom oferi publicului bucureștean o nouă perspectivă asupra vizitei la muzeu și o nouă experiență în apropierea hărților vechi, unde fiecare exponat așteaptă să își destăinuie povestea din vremuri îndepărtate. Programul concertelor de la muzeu va fi completat cu 17 ateliere creative destinate copiilor. Proiectul este organizat de UCIMR si co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

Proiectul continuă în perioada decembrie 2018 – aprilie 2019 cu noi ateliere şi concerte, graţie finanţării obţinute de la Primăria Sector 1 București prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului Centenar pentru toţi – sesiunea 2017-2020.

 

 

Conferinţe dedicate Centenarului

În cadrul seriei Atlas. Conferinţele MNHCV au avut loc  4 comunicări pe tema Centenarului Marii Uniri:

 

 

Expoziţia Războiul hărţilor (28 noiembrie – 16 decembrie 2018)

Dedicată celebrării Centenarului Mari Uniri, expoziţia Războiul hărților prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

Conferința de Pace de la Paris, ce a urmat Primului Război Mondial s-a desfășurat în perioada 1919 – 1922. Ea a fost formată dintr-o serie de întruniri între delegații din diverse state și a redesenat harta Europei, plecând de la principiul autodeterminării; conform acestuia fiecare nou stat se constituia în jurul unei singure națiuni, care avea dreptul să dețină teritoriul în care elementul său etnic era majoritar. În acest context, hărțile etnografice au jucat un rol esențial, fiind instrumentul prin care putea fi aplicat principiul autodeterminării.

Expoziția reunește un număr de 14 lucrări care provin de la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului Belgrad – Serbia, Universitatea Bordeaux – Montaigne, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și colecția privată Silviu Anghel.

Mai multe detalii despre expoziţie găsiţi aici.

 

 

Expoziţia Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari (21 martie – 21 aprilie 2019)

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale  prezintă un nou proiect expoziţiona dedicat sărbătoririi Centenarul Marii Uniri. Curatorii expoziţiei sunt dr. Stelian Obiziuc, consilier diplomatic în cadrul Unităţii Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe şi dr. Silviu Anghel, muzeograf la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Expoziţia prezintă publicului cele mai importante tratate semnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de hărţile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate.La începutul anului 1919, puterile Antantei se pregăteau la Paris să negocieze și să semneze tratate care să redeseneze noua hartă a Europei şi a lumii. Până în 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere învinsă: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sèvres). Acestea au stabilit noi granițe, o nouă ordine mondială, garantată de marile puteri învingătoare și au clarificat şi alte chestiuni, precum necesitatea garantării drepturilor minorităților.

Mai multe detalii despre expoziţie găsiţi aici.