Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

BALKANVILLE. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor

Expoziție temporară

În perioada 14 – 22 septembrie 2019, vă invităm să vizitaţi  expoziţia Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor, organizată de Augmented Space Agency prin programul regional Cultural Management Academy 2018, dezvoltat de Goethe – Institut. Vernisajul are loc vineri, 13 septembrie, ora 18:00.

Proiectul „Balkanville” este desfășurat de o echipă de specialiști din România, Bulgaria și Grecia şi îşi propune să exploreze prin intermediul mediilor digitale, elemente de arhitectură și urbanism din trei orașe aflate în sfera culturală balcanică: București, Sofia, Salonic. Conexiunile stabilite sunt uneori evidente, prin arhitectura sau destinația clădirilor, alteori subtile, realizate la nivelul istoriilor mai mult sau mai puțin cunoscute ale respectivelor obiective. Experiențe istorice similare dar cu impact diferit sau asemănări de formă și aspect fac parte din realitatea cotidiană a celor trei orașe. Proiectul caută aceste mărturii în structura, funcția și povestea unor spații cu încărcătură istorică și culturală puternică, privite cu ochiul trecătorului.

Produsul final constă într-o expoziție de lucrări în realitatea augmentată, compuse dintr-o serie de lucrări grafice print și compoziții virtuale tridimensionale, ce pot fi accesate prin intermediul aplicației mobile de realitate augmentată we.AR. Pornind de la lucrările expuse, aplicaţia deschide un „portal” virtual către diferite spații urbane, în încercarea de a genera noi conexiuni vizuale mediate tehnologic între cele trei orașe. Sunt reinterpretate astfel într-un format contemporan diferite povești care „leagă” cele trei orașe pe harta sferei de influență balcanică, oferind utilizatorului experienţa unei imersiuni într-un spațiu virtual, o aventură care devine posibilă cu ajutorul noilor tehnologii.

Aplicația we.AR este disponibilă gratuit publicului larg, pe telefon mobil sau tabletă, pe platformele Play Store și App Store pentru dispozitivele Android și iOS. Aplicația conține text în patru limbi – română, bulgară, greacă și engleză.

Din echipa de proiect fac parte:
Ciprian Făcăeru – Manager de proiect, Manager Augmented Space Agency, Doctorand în Cinematografie și Media în cadrul UNATC, asistent de cercetare AR/VR în cadrul CINETic;
Horia – Ioan Iova – Inițiator al proiectului, Specialist în Comunicare și Marketing, Doctorand în Studii Culturale, Universitatea din București;
Neda Zhivkova – Curator de Artă la Sofia City Art Galery, Doctor în Istoria Artei al Academiei de Arte din Bulgaria;
Maria Malamo Ventza – Master în Studii muzeale și Patrimoniu cultural al Universității „Aristotel” din Salonic;

Sâmbătă 14 septembrie, în intervalul 10:00 – 18:00, vor avea loc activări ale aplicaţiei we.AR susţinute de membrii și voluntarii echipei de proiect.

Accesul în expoziţie este gratuit.