Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi

Expoziție temporară

PostModernism Museum și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță lansarea proiectului Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi, care propune activități coordonate de specialiști culturali pentru două comunități urbane învecinate din București: una recentă, de acum 70 de ani (Primăverii) și una întemeiată acum 150 de ani (Dorobanți). Proiectul se compune din expoziție, machetă releveu 3D al celor două cartiere, cu proiecții interactive video-mapping, hartă online cu detalii a peste 130 de case și 8 tururi ghidate specializate, conduse de istorici de artă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 octombrie – 17 noiembrie 2019, iar accesul este gratuit.  Vernisajul urmat de un prim tur ghidat va avea loc duminică, 27 octombrie, de la ora 11:00.

Proiect de intervenție culturală în cartierele Primăverii si Dorobanți, produs de platforma muzeală privată PostModernism Museum, acesta implică o cercetare interdisciplinară, cu studii în domeniile istoriei, arhitecturii, artei, sociologiei și antropologiei. Cercetătorii proiectului au investigat diferite tipuri de arhive, ale Primăriei Bucureștiului, Arhivele Naționale și arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS. Hărțile cartierelor sunt citite atât din punctul de vedere al beneficiarilor locuinţelor cât şi a arhitecţilor care le-au realizat. Între acești arhitecți amintim nume importante precum: Marcel Iancu, Octav Doicescu, Cezar Lăzărescu, Horea Creangă, Grigore Cerchez, Aron Solari Grimberg, Șerban Manolescu, Nicolae Vlădescu, Robert Woll, Camil Roguski, Nicolae Anastase Mircea, Corneliu Rădulescu.

De-a lungul proiectului se realizează și o hartă interactivă în online cu localizarea clădirilor și a istoriilor acestora, la demararea expoziției fiind active 75 de imobile. Cercetătorii lucrează la documentarea și prezentarea a încă 50 de locuințe, ce se vor adăuga treptat acestei hărți.

Tururi ghidate în cartierele Primăverii și Dorobanți: 26 octombrie, 27 octombrie, 2, 3, 9, 10, 16, 17 noiembrie 2019, de la ora 11:00

Cele opt tururi ghidate, cu oprire în locații cu semnificație și povești relevante, coordonate de istoricii Oana Marinache și Cosmin Nasui, au următoarele teme: Locuințele eșalonului întâi al partidului comunist și ale familiilor acestora, Călătorie pe strada Londra, Elita artiștilor din Pangratti, Aleea Alexandru: de la proprietari ante-/interbelici la nomenclatura comunistă, De la Parcelarea Marmorosch Blank la Cartierul Primăverii, Scriitorii din vecinătatea partidului, Vecinătăți: ideologi, istorici de artă, esteticieni, colecționari de artă, Șoseaua Kiseleff în epoca comunistă.

Înscrieri tururi ghidate: https://www.postmodernism.ro/inscriere-tururi-ghidate/
Detalii despre proiect: https://www.postmodernism.ro/arhitectura-si-viata-privata-nomenclatura-comunista-din-cartierele-primaverii-si-dorobanti/

Proiectul „Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi” face parte din DARE, un program inițiat în 2015 de PostModernism Museum: „Documenting, Archiving, Revaluing and Exhibiting the art produced in Romania in 1944-1989”. Programul consistă într-o serie de cercetări pluridisciplinare care analizează relația artiștilor români cu ideologii politice și climate sociale diferite, în perioada postbelică și comunistă 1944-1989. Programul include o serie de expoziţii cercetare, dezbateri, conferinţe și publicații care încearcă să reevalueze social și cultural fenomenul comunismului, cu ocazia aniversării, în 2019, a 30 de ani de la Revoluția Română din 1989. Conceptul inovator lansat de DARE este rezultatul unei viziuni pluridisciplinare istorice, antropologice, artistice și sociologice. Cercetarea expozițională prezintă surse documentare materiale de arhivă, memorabilia, filme, publicații, interviuri audio-video, în scopul de a deschide serios și în sens larg discuții și subiecte încă sensibile și tensionate din punct de vedere istoric, prin utilizarea expunerii, dezbaterii și publicațiilor ca mijloace de exprimare. Fără să se subscrie la vreo teză sau interpretare, mecanismul expoziției-cercetare prezintă propriile sale instrumente ca probe deschise, într-o relație nepartizană cu elemente diferite, polarizat nefaste, politice sau ideologice.

///

Producător: PostModernism Museum, curator Cosmin Nasui
Parteneri: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Asociația Istoria Artei, Rizi Design
Istorici și sociologi: Cristina Anisescu, Oana Marinache, Cosmin Nasui, Cristian Vasile
Arhitect coordonator machetă: Mihnea Simiraș-Babic
Studenți de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” implicați în vectorizare planuri și machetă: Andreea Manea, Teodora Popescu, Alexandru Pușcaș
Arhitect proiecție interactivă: Alina Rizescu

Mulțumiri: Ileana Tureanu, Uniunea Arhitecților din România, arhiva Andrei Doicescu, Romeo Belea

Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.