Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Aplicația AR Călătoria Novei / Nova’s Quest

Din data de 8 martie 2024, Muzeul Hărților vă invită să descoperiți aplicația AR Călătoria Novei/Nova’s Quest, o aplicație de tip edutainment destinată copiilor de 10-14 ani și publicului tânăr, pasionat de tehnologie. Aceasta propune o experiență interactivă, deopotrivă amuzantă și educativă, ce creează conexiuni între diferite elemente din programa școlară și patrimoniul expus.

Călătoria Novei/Nova’s Quest fost dezvoltată de Muzeul Hărților și Augmented Space Agency prin intermediul DOORS — Digital Incubator for Museums, un proiect dezvoltat de un consorțiu european și finanțat prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene.

Aplicația este gratuită, disponibilă în App Store și Play Store și se poate descărca pe telefoane smart și tablete.

App Store: https://apps.apple.com/us/app/novas-quest/id6467655891 sau click aici 
Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asa.doorsar sau click aici 

Începând din martie, o veți putea cunoaște pe Nova, o călătoare interstelară, care vine din viitor prin intermediul tehnologiei de realitate augmentată (AR). Ea are nevoie de ajutor pentru a scăpa dintr-o buclă spațio-temporală, iar rolul copiilor este de a identifica indiciile de pe hărți și de a rezolva o serie de provocări, folosindu-se de cunoștințele de geografie, istorie și științele naturii. Astfel, Nova va debloca portalul prin care călătorește spre casă.

Proiectul a fost dezvoltat de o echipă interdisciplinară, din care au făcut parte:

Din partea Muzeului Hărților: Despina Hașegan, Ioana Zamfir, Teodora Dumitrache, Eugen Grama, Cristina Toma;
Din partea Augmented Space Agency: Cip Făcăeru, Maria Bucurenciu, Emanuel Budăieș, Sabin Șerban, Dan Făcăeru;
Mulțumiri colaboratorilor noștri: Andreia Petcu – profesor Școala Aletheea, Adina Lucaciu (voce Nova) și AdSound Production (casă de producție și post-producție audio-video)

Aplicația a fost creată în cadrul DOORS — Digital Incubator for Museums, un proiect complex, implementat în perioada octombrie 2021 – septembrie 2023 de un consorțiu format din Ars Electronica, MUSEUM BOOSTER și ECSITE și finanțat prin programul Horizon 2020 – Research and Innovation Funding Programme al Uniunii Europene, prin contractul de finanțare nr. 101036071. În prima etapă – Digital Incubator | Stage I, Muzeul Hărților a fost una dintre cele 40 de instituții culturale, selectate din cele 123 de aplicații trimise. În această fază, instituțiile au participat la o serie de formări și workshop-uri, susținute de profesioniști din domeniul muzeal și furnizori de servicii specializate dedicate muzeelor și au dezvoltat propunerile inițiale. A doua etapă – Digital Incubator | Stage II a însemnat implementarea a 20 de proiecte câștigătoare, printre care și „Hands on the Map!” @ Maps Museum, proiectul prin care a fost creată aplicația de AR.

Augmented Space Agency (ASA) sunt exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual. Misiunea lor este de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital. Activitatea lor gravitează în jurul experiențelor imersive, interactive și digital augmentate regăsite în continuumul real-virtual. este susținută de un echipaj specializat în design de experiențe, dezvoltare software și producția de conținut digital specifice mediilor XR.