Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii Sonore. Harta Europei

Cartografii sonore. Concertele MNHCV

Miercuri, 16 octombrie, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Cartografii sonore  vă invităm la ultimul concertul din seria 5 pentru Vieru, proiect cultural organizat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și co-finanțat de AFCN.

Proiectul și-a propus să aducă în prim plan personalitatea componistică a maestrului Anatol Vieru, de la a cărui dispariție au trecut mai bine de 20 de ani. În urma unei selecții realizate de o comisie internațională, 5 compozitori au realizat lucrări noi, inspirate de temele și particularitățile stilistice vieriene. La aceeași provocare au răspuns 5 muzicieni care au interpretat cu prospețime lucrările propuse, într-o serie de concerte în diferite orașe din țară.

Totodată, printr-un parteneriat cu Romanian Music Society din Japonia, cele 5 piese compuse de Sabina Ulubeanu, Mihai Murariu, Sebastian Androne-Nakanishi, Sebastian Țună și Andrei Petrache vor intra în repertoriul impus din etapa finală a unui concurs prestigios de interpretare muzicală organizat la Tokyo și ajuns la cea de a 15-a ediție. Muzica românească va avea astfel, ocazia să fie cunoscută și apreciată de sute de interpreți din întreaga lume, ce se vor strădui să o cânte la cel mai înalt nivel.
Vor interpreta artiști: Mihai Murariu – pian, Andreea Țimiraș – violoncel, Ladislau Csendeș – vioară, Adrian Buciu – flaut, Irina Rădulescu – marimbă. Audiția din 16 octombrie va fi completată cu lucrări de J.S. Bach și Keiko Abe – compozitoare japoneză contemporană.

Prezintă: Diana Gheorghiu – compozitor și curator muzical

Harta vedetă a acestui eveniment este o hartă a Europei din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, realizată de cartograful francez Guillaume de l’Isle după informații verificate de membrii Academiei Regale de Științe din Paris, din care el însuși făcea parte. Realizarea artistică îi aparține lui Tobias Conrad Lotter, gravor și editor german. În contextul dinamic și complex al secolului al XVIII-lea, lucrarea surprinde una dintre configurațiile politice destul de puțin stabile ale perioadei. Harta prezintă Europa epocii lui J. G. Herder, celebrul filosof și om de cultură german, în a cărui onoare se decernează premiul care îi poartă numele; printre câștigători se numără și Anatol Vieru.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Ministerul Culturii și Identității Naționale – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul de Istorie Dâmbovița, Primăria Biertan, Biblioteca Județeană ”ASTRA” Sibiu.

Intrarea este liberă, pe bază de înscriere, prin completarea formularului de mai jos.

 

La acest eveniment nu mai sunt locuri disponibile.