Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. (…)

Conferintele MNHCV

În data de 19 octombrie 2018, ora 18.00, vă invităm să participați la conferința Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război – susținută de dl Alin-Victor Matei, lector universitar doctor în cadrul Facultății de istorie a Universității București. Înscrieri se vor putea face pe siteul muzeului începand cu data de 8 octombrie 2018. Conferința va fi urmată de un webinar cu aceeași temă, la o dată ce va fi anunţată în curând.

În contextul celebrării anului Centenar, conferința își propune să răspundă întrebărilor Cum putea fi desenată o graniță rezonabilă în condițiile unei situații pe teren în care argumentele politico-strategice, economice sau etnice se băteau cap în cap? Care dintre ele trebuia prioritizat?

Sfârșitul primului război mondial a adus cu sine cel mai amplu efort de redesenare a granițelor din istorie. Cei patru ani de război total au radicalizat obiectivele combatanților și au contribuit direct la implozia/dezintegrarea unora dintre ei. În 1918, statul-națiune părea a fi modelul politic confirmat de experiența războiului în defavoarea conglomeratelor multinaționale.

Negociatorii păcii s-au văzut confruntați cu o problemă de o magnitudine fără precedent, în condițiile în care noua geografie politică era considerată a fi una din cheile noii ordini internaționale. Trasarea noilor frontiere s-a transformat într-un proces anevoios, cu o chimie foarte complicată.

Rezultatul a fost tranșat pe fondul dezbaterilor legate de noile principii care trebuiau să guverneze reorganizarea ordinii internaționale.  În deciziile finale însă, au intrat considerente de ordin etnic, strategic, economic,  precum și raporturile de forță în perpetuă mișcare dintre diferitele coaliții de mari puteri și actori locali implicate în aceste hotărâri.

Alin-Victor Matei este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie în cadrul Universității din București, specializat in istoria relațiilor internaționale și istoria conflictului în secolul XX.

Conferința Intre dreptul istoric, dreptul popoarelor și politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război face parte din seria Atlas. Conferințele de la Muzeul Hărților, destinate publicului pasionat, interesat sau specializat în istorie și cartografie.

Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de mai jos și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.