Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Hărțile Artei. Atelierele verii. Modulul Arta pictorului Henri Matisse

Muzeul Hărților în parteneriat cu Atelier Belladona Art organizează programul educativ Hărțile artei – Atelierele verii 2025. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani sunt invitați să participe la cele 3 module creative în care vor cunoaște arta a trei mari personalități: a exploratorului EMIL RACOVIȚĂ, a biologului ERNST HAECKEL și a pictorului HENRI MATISSE.

Atelierele prezintă aspecte importante ale dezvoltării civilizațiilor lumii, vom studia și vom descoperi împreună evoluția, semnificațiile și rolul hărților prin intermediul artelor plastice și grafice. Experiența vizitei în sălile fascinante ale Muzeului Hărților este încântătoare!
Copiii vor desena, vor studia documentări și hărți – explorând cu ajutorul tehnicilor mixte fascinanta diversitate a lumii. Împreună vom crea lucrări de artă folosind tehnicile preferate: pastel cretat, creioane colorate, markere & carioci, pasteluri cerate, colaj dar și alte tehnici ce oferă rezultate uimitoare!

Programul se desfășoară în zile de miercuri și vineri, între orele 11:00 – 12:30

Calendarul atelierelor:

Modulul 3: Arta pictorului Henri Matisse

  • Miercuri 23 iulie: Fereastra. Peisaj din sudul Franței
  • Vineri 25 iulie: Natura. Colaj cu hârtie colorată

Henri Matisse (1869-1954), un mare artist al artei secolului XX, este renumit pentru utilizarea revoluționară a culorii și pentru formele simplificate, dar profund expresive. Opera sa vastă și diversă a explorat o serie de teme recurente, pictând o lume plină de optimism, calm și frumusețe luxuriantă. Printre subiectele sale abordate amintim portrete, naturi statice, încăperi, peisaje, personaje în mișcare prin dans și tehnici de a crea compoziții vibrante prin decupaje de hârtie.
Prin toate aceste teme, Henri Matisse nu a încercat să copieze realitatea, ci să creeze o artă a echilibrului, a purității și a seninătății, dominată de forța expresivă a culorii și a liniei. În special în perioada sa fauvistă, Matisse a pictat peisaje pline de lumină. Lucrând în sudul Franței, la Collioure sau Saint-Tropez, el a renunțat la culorile naturale în favoarea unor tonuri pure, intense, pentru a reda senzația directă și emoția provocată de peisaj. Asemănându-le cu zilele de vacanță, le vom studia și noi cu mare bucurie!

Detalii privind desfășurarea programului educațional:
• Program: miercuri și vineri, ora 11:00 – 12:30
• Atelierele sunt structurate pe module tematice. Un modul conține 2 ateliere.
• Fiecare atelier durează 90 minute și include o parte teoretică și o parte practică, în care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită. Nu sunt necesare cunoștințe prealabile de desen deoarece indicațiile sunt pentru începători iar acolo unde sunt deja cunoștințe, îndrumarea pornește de la nivelul existent.
• Copiii învață tehnici de reprezentare prin desen (cu măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei).
• Lucrăm cu creioane colorate, carioci, pasteluri cerate, pasteluri cretate, colaje, etc. Pe următoarele suporturi: hârtie, carton colorat, rame, etc.
• Şedinţele sunt practice, iar lucrările vor rămâne participanţilor.
• Toate materialele necesare vor fi puse la dispoziție și sunt incluse în taxa de participare.
• Atelierele se desfășoară la sediul Muzeului Hărților, adresa Str. Londra nr. 39, sector 1

Coordonatorul programului Hărțile Artei este prof. Simona Cristina Zalinca, cu o experiență de peste 16 ani în cadrul programelor educaționale non-formale și formale, activități extracurriculare și hobby. Este profesor în învățământul primar și fondator Atelier Belladona Art – Învățământ cultural în domeniul arte plastice (2015), artist vizual și formator de artă fiind mentor educațional cu specializarea în domeniul artistic și pedagogic. În prezent este implicată în proiectarea și coordonarea a numeroase programe educaționale pentru copii, organizând ateliere de creație atât în mediul online cât și în cel fizic.

Participarea se face pe bază de înscriere la adresa simona_zalinca@yahoo.com și achitarea taxei. Toate informațiile despre desfășurarea programului, înscrieri, taxe se găsesc aici.

Taxa de participare:

  • 120 lei/ 1 copil/ 1 atelier SAU 230 lei / 1 copil/ 1 modul
  • 230 lei/ 2 frați / 1 atelier SAU 450 lei / 2 frați / 1 modul

Taxa de participare  include:

  • materialele necesare desfășurării activității
  • bilet de vizitare muzeu
  • micile surprize pentru copii