Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Comandor la timonă: marile descoperiri geografice

Evenimente speciale

Vineri 1 august 2025, ora 18:00, vă invităm la Muzeul Hărților pentru o călătorie captivantă în istoria maritimă, printr-o vizită ghidată dedicată descoperirilor geografice. Turul va fi susținut de comandorul (M) Mihai Viorel Zanfir și căpitan-comandorul (M) Adrian Ioniță, ofițeri în rezervă, pasionați de istoria navigației și voluntari ai muzeului. Vizita se desfășoară cu ghidaj gratuit, se achită doar biletul de acces. De asemenea, ca în fiecare primă zi de vineri din lună, puteți vizita muzeul până la ora 20:00.

Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului de acces: tarif întreg 20 lei, bilet redus pentru pensionari 10 lei, elevi și studenți 5 lei. Link înscriere: AICI

Cei doi ofițeri de marină vor povesti despre cum s-a schimbat percepția asupra lumii între secolele XV și XVII, o perioadă marcată de curajul exploratorilor, noi rute maritime și teritorii descoperite și vor prezenta pe scurt aventurile unor navigatori celebri precum Cristofor Columb, Bartolomeu Dias, Vasco da Gama, Amerigo Vespucci, Sir Francis Drake, James Cook, în contextul în care puterile europene erau interesate de noi pământuri, bogății și modalități de a ajunge la destinații îndepărtate.

Comandorul (M) Mihai Viorel ZANFIR este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” (Academia Navală), promoția 1986, este licențiat în „Navigație” (1986) și „Științe Militare” (1995) și a obținut titlul de doctor în Științe Militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (2009). Pe parcursul carierei militare a fost comandant de navă militară, specialist în navigație și luptă antisubmarină, ofițer de stat major în comandamentul maritim NATO din Napoli și observator militar în cadrul Misiunii ONU din Republica Democrată Congo, misiune în care a fost recompensat cu medalia ONU „În serviciul păcii”. A participat, în calitate de expert în comisia tehnică, la ultimile trei runde de negocieri între România şi Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră. Din 2021 este ofițer în rezervă.
Căpitan-comandor (M) Adrian Ioniță a activat la bordul navelor militare timp de 22 ani, participând la misiuni în Marea Neagră atât în cadrul Tratatului de la Varșovia cât și în cadrul NATO. Pasionat de istoria navală de la apariția primelor ambarcațiuni de acum mii de ani și până în prezent este un promotor al nobilei profesii de marinar.