Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii sonore. Harta Regatul Japoniei

Cartografii sonore. Concertele MNHCV

Marţi, 24 aprilie, de la ora 18:00, noul concert al stagiunii Cartografii sonore va avea în prim plan harta Regatul Japoniei, realizată de cartograful german Matthäus Seutter în secolul al XVIII lea.

Din cauza depărtării faţă de Europa şi a rezervei Regatului Japonez faţă de accesul străinilor în arhipeleag, informaţiile despre Japonia au circulat greu şi cu multe erori în Occident până în secolul al XIX-lea. Majoritatea datelor despre teritoriile japoneze proveneau în special din mărturii şi descrieri oferite de exploratori sau călători occidentali, şi aproape deloc din măsurători sau cercetări cartografice. Bazată pe astfel de surse, harta prezentată publicului cuprinde o serie de elemente geografice, istorice şi culturale care vorbesc despre gradul în care spaţiul şi societatea japoneză începeau să devină cunoscute Occidentului.

După prezentarea hărţii, vor concerta Irina Rădulescu (marimbă) şi Carla – Maria Stoleru (flaut), cu un program 100% japonez. Vor fi interpretate lucrări de: Keiko Abe, Doina Rotaru, Ludwig Albert, Chin Cheung Lin, Tori Takemitsu, Tamezo Narita, într-o selecţie inspirată de harta vedetă.

Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii pe site, începând cu 18 aprilie 2018. Preţul biletului este 8 lei / persoană.

Concertele de la MNHCV au creat încă de la început o perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă, în compania muzicii clasice.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și a UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.