
Cartografii Sonore. Concertele MNHCV
Vineri, 14 martie, orele 18:00, vă invităm la un recital special susținut de Ana Maria Galea (voce) și Vitályos Lehel (contrabas). Evenimentul face parte din stagiunea a X-a a „Cartografiilor sonore. Concertele MNHCV”, un proiect desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, care își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Folclorul și muzica tradițională au fost mereu sursă de inspirație pentru artiști. Ana Maria Galea și Vitályos Lehel propun un exercițiu de improvizație cameral, totdeauna altfel și inedit, având ca punct de pornire reinterpretarea unei teme cunoscute din repertoriul cântăreței Maria Tănase. „ReInventing Maria” este pentru fiecare dintre cei doi muzicieni bucuria de a te lăsa purtat de intuiție în modul cel mai firesc, natural, bazându-se pe unda de comunicare și vorbind despre iubire, naștere, moarte, trădare, solitudine sau prietenie cu onestitatea artistului ajun la maturitate.
Participarea la concert se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului în valoare de 15 lei. Link-ul de înscriere se află aici.
Nouă sunt temele muzicale abordate, desprinse din zestrea culturală a naționalităților care și-au găsit un „acasă” pe teritoriul României de la nord la sud și de la est la vest. Unele sunt culese din folclorul maghiar sau turco-azero-tătar, altele din cel armean, ucrainean sau german iar o compoziție aparține în totalitate celor doi artiști. Piesele sunt completate de jazz standard și presărate cu sinceră simplitate cu inserții de fragmente literare sau gânduri ale Anei Maria Galea.
Harta vedetă a serii este „Harta Lunii” („Tabula Selenographica”), realizată de matematicianul și astronomul german Johann Gabriel Doppelmayr (1677 – 1750). A fost publicată la Nürnberg în 1742, în lucrarea „Atlas Coelestis” a lui J. B.Homann, care conținea 30 de hărți ale cerului. Ne sunt prezentate două modele de redare a suprafeței lunare, realizate de doi cunoscuți astronomi din secolul al XVII-lea: Johannes Hevelius și Giovani Battista Riccioli. În cartușul bogat decorat o regăsim și pe Selena, zeița Lunii în mitologia greacă. În partea mediană a hărții se pot identifica reprezentări ale fazelor lunii, iar partea inferioară este rezervată unui amplu text în limba latină, dedicat cartografiei lunare. Prezentarea va fi realizată de Despina Hașegan, muzeograf MNHCV.
Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) organizează evenimente tematice sincretice în care muzica clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente. Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa.
Parteneri media: Ziarul News, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.