Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Cartografii sonore. Recital Muzică de Cameră

Cartografii Sonore. Concertele MNHCV

Vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, vă invităm la un recital de muzică de cameră, susținut de violonista Andreea Ioana Nistor și violoncelista Nguyen Thu Giang, un eveniment inclus în stagiunea Cartografii sonore. Concertele MNHCV, ediția a IX-a. Acest proiect este desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.

Andreea Ioana Nistor este o violonistă talentată, studentă a Universității de Muzică din București. Realizările sale muzicale includ numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, evidențiindu-se prin Premiul III la Olimpiada Națională în 2019 și Premiul II în 2012. În 2021, Andreea a obținut chiar Premiul I la prestigiosul Concurs Internațional „Rezonanțe Sonore”. Cu fiecare recital, Andreea a încântat audiența în orașe precum București, Sibiu, Brașov, Frankfurt, Stuttgart și Heidelberg. Mai mult decât atât, Andreea Nistor a avut onoarea de a cânta pe una dintre viorile lui George Enescu în cadrul unui concert de ziua porților deschise la Liceul George Enescu.

Născută la Hanoi, Vietnam,  violoncelista Nguyen Thu Giang a făcut parte din Orchestra Simfonică din Hanoi în timpul studiilor sale la Academia Națională de Muzică. Ulterior ea a obținut o bursă de studiu guvernamentală între România și Vietnam și a început programul de licență la Universitatea Națională de Muzică din București în anul 2020, sub îndrumarea Profesorului Răzvan Suma. A participat la concerte cu dirijori precum Bogdan Vodă, Gabriel Bebelșelea, Andrei Tudor și Barnaby Palmer, și a luat parte la masterclass-uri susținute de maeștri precum Răzvan Suma, Rebecca Gilliver, Valentin Raduțiu, Denis Severin, Mircea Marian, Andrei Ioniță, Adrian Mantu, Dragan Djordjevic și Blaise Déjardin. De asemenea, Giang a luat parte și la proiectele UCIMR, inclusiv Festivalul ICon Arts Transilvania și CellEAST, participând la recitaluri în București și Mediaș.

Lucrarea vedetă a serii va fi Planul topografic al Moșiei Măcărău din Districtul Vlașca, din 1871. Acest plan de moșie face parte dintr-o categorie de documente deosebit de valoroase și rare, a căror cercetare se află încă într-un stadiu incipient în România. Numite și „hărți de hotărnicie”, aceste planuri realizate manual însoțeau încă de la finalul secolului al XVIII-lea cărțile de hotărnicie, adică înscrisurile referitoare la punctele de hotar și delimitarea unei moșii. Acestea reprezintă una dintre cele mai vechi forme de cadastru din țările române și atestă un vechi obicei de hotărnicire a moșiilor, tipic spațiului românesc. Fiecare document este o piesă unică, atât prin aspect, cât și prin informațiile pe care le conține. Planul de față a fost realizat de Scarlat Stravolca al II-lea, boier și inginer hotarnic și ne vorbește despre Moșia Măcărău, aflată în Muntenia, în fostul județ Vlașca.

Participarea la concert se face pe bază de înscriere și achitarea biletului de 15 lei/persoană, aici.

Organizată de Asociația UCIMR împreună cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, stagiunea „Cartografii Sonore” a debutat în 2017. De-a lungul timpului, au concertat artiști precum Costin Soare, Tudor Niculescu Mizil, Duo Kitharsis, cvartetul de coarde Solartis, pianista Mădălina Pașol, Duo PlaCello format din violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian, grupurile de jazz KRiSPER, Ana Maria Galea Trio, AC Leonte Band și mulți alții.

Proiectul este derulat prin programul „Oportunități la Tine Acasă” al UCIMR, dedicate tinerilor muzicieni excepționali din România, prin care aceștia găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din țară în cele peste 100 de concerte organizate anual.