Cartografii sonore. Concertele MNHCV
Vineri, 22 martie, de la orele 18:00, celebrăm Ziua Internațională a Apei cu un recital de acordeon susținut de Fernando Mihalache, inclus în stagiunea Cartografii sonore.Concertele MNHCV, ediția a IX-a. Proiectul Cartografii sonore este desfăşurat de Muzeul Național al Hărţilor și Cărții Vechi (MNHCV) în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Participarea la concert se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului în valoare de 15 lei. Link-ul de înscriere se află aici.
Evenimentul va fi o ocazie deosebită de a explora legătura dintre muzică, istorie și cartografie, oferind participanților o experiență culturală unică, în care sunetul acordeonului va evoca lumea vastă și misterioasă a mărilor și oceanelor. Ne vom bucura împreună de valsuri celebre din spațiul european, redescoperind melodiile care au traversat timpul și au unit culturi diferite. Acordeonul a fost unul dintre instrumentele extrem de versatile, ușor de luat în expedițiile de pe vase și a acompaniat marinarii, alinându-le dorul și îmbărbătându-i în momente de restriște. În istoria recentă, acordeonul a început să capete statutul de instrument nobil cuvenit în peisajul muzical, atât în Italia și în Franța, cât și în Argentina ori Ucraina, și chiar în zona balcanică, fiind considerat un instrument concertistic.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate câteva obiecte incluse în expoziția Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație. Este vorba despre reproduceri ale unor vechi instrumente de măsurare și determinare a latitudinii. Unul dintre acestea este gnomonul, cel mai simplu instrument astronomic pe care l-a cunoscut Antichitatea; astrolabul marinarului a fost folosit la bordul navelor de către mari exploratori, precum Cristofor Columb, Amerigo Vespucci sau Fernando Magellan; astrolabul planisferic era considerat calculatorul Antichității. Astfel de instrumente erau folosite pentru orientarea pe mare și au avut o contribuție majoră în descoperirea unor noi teritorii. Prezentarea va fi susținută de Eugen Grama, muzeograf MNHCV și curator al expoziției.
Fernando Mihalache este muzician și profesor specializat în acordeon, cunoscut pentru fondarea primei catedre de acordeon la Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) în anul 2014. A susținut recitaluri și a colaborat cu orchestre și instrumentiști renumiți în țară și străinătate și a contribuit la realizarea de aranjamente și transcripții pentru acordeon. În prezent, predă la UNMB și continuă să activeze ca solist și membru al ansamblurilor camerale și orchestrelor.