Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Concert aniversar Muzeul Hărților 20 de ani

Evenimente Speciale

La aniversarea a 20 de ani de la inaugurare, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) vă invită sâmbătă, 22 aprilie 2023, ora 17:00, la un recital de muzică clasică, susținut de : Trinh Dan Nhi (vioară), Giang Thu Nguyen (violoncel) și Ana Elena Gheba (pian). Ne bucurăm să avem alături de noi tineri muzicieni care au urmat masterclass-urile Academiei IConArts Transilvania, un proiect desfășurat de UCIMR.

Evenimentul are loc la sediul muzeului, pe Strada Londra nr. 39.

Accesul este gratuit, pe bază de înscriere – AICI 
Intrarea este permisă, în limita locurilor disponibile, până cu maximum 15 minute înainte de începerea evenimentului.

Repertoriul va conține lucrări de J.S. Bach, Robert Schumann, George Enescu, precum și cântece populare vietnameze.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituție culturală cu profil cartografic din România și unul dintre puținele muzee cu acest specific din lume. Deschiderea muzeului în aprilie 2003 se datorează generoasei donații făcute de familia Daniela și Adrian Năstase. De-a lungul timpului, acestei importante colecții de hărți vechi și lucrări de grafică, i s-au alăturat și alte donații, oferite de instituții (BCR) sau colecționari (Ioan Ciortan, Marilena Borcescu, Liliana Sonia Sion etc.) În prezent, muzeul deține o colecţie valoroasă de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX: hărți ale provinciilor istorice românești, hărți ale țărilor și diferitelor regiuni europene, hărți celebre ale Dunării, hărți ale continentelor, ale lumii orientale, teatre de război, hărți și tabele speciale. Cea mai veche hartă din muzeu este o xilogravură din jurul anului 1525, realizată de Lorenz Friesz (c.1489 – 1550) și reprezintă o hartă a Europei Centrale.
Muzeul se află într-o clădire construită în anii 1920 într-un stil care combină elemente arhitecturale de inspirație gotică – arcele frânte, cu cele de inspirație mediteraneană – loggiile, ce amintesc de vilele venețiene de secol XV. Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua destinație a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentări inspirate din mitologie și hărți astronomice, iar vitraliile concepute cu aceeași ocazie conțin diverse reprezentări heraldice și cartografice. Lucrările au fost realizate la propunerea celui dintâi director al muzeului, Octavian Ioan Penda, prin eforturile unei echipe de artiști între care: Benone Șuvăilă – artist vitralist, Marcel Aciocoiței, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni.

Sâmbătă, 22 aprilie 2023, dorim să sărbătorim alături de public și să le mulțumim tuturor celor care au fost și sunt alături de noi. În acești ani, Muzeul Hărților a trecut prin numeroase transformări, prin care a încercat să se apropie cât mai mult de vizitatorii săi, de la copii la vârstnici, de la specialiști la simpli curioși, interesați de istorie, geografie, cartografie, călătorii. Ne propunem în continuare să creăm legături între patrimoniu, educație și cultură, între trecut și prezent, să fim un muzeu al celor pasionați de aventura cunoașterii, care vor trăi experienţe de învățare unice, într-un spațiu muzeal creativ.
Misiunea noastră este ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate unui public divers, să facem dintr-un muzeu cu o colecție unică în România o instituție atractivă pentru public și relevantă pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul, incluziunea şi implicarea creativă.

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, reunind artişti interpreţi din domeniul artei muzicale interpretative, cum ar fi solişti, dirijori, corişti, balerini, dansatori şi instrumentişti ai prestigioaselor orchestre existente în România. În cei peste 20 de ani de activitate, UCIMR a reușit să reunească peste 10 000 de membri și să se impună în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect https://www.ucimr.ro/