Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Conferința Luna în imaginarul Renașterii

Conferințele MNHCV

Duminică, 22 octombrie 2023, la ora 13:00,  vă invităm la conferința Luna în imaginarul Renașterii: începuturile cartografiei selenare, susținută de Tudor Mihăescu, muzeograf la Muzeul Municipiului București.

Conferința aduce în discuție bazele cartografiei lunare și ale selenografiei, prin hărțile întocmite mai întâi de Michael van Langren și Johannes Hevelius, iar mai târziu prin cele ale astronomilor iezuiți Giovanni Riccioli și Francesco Grimaldi. Odată cu lucrările lor, un nou „continent” a fost introdus în conștiința europeană: Luna.

Evenimentul are loc la sediul muzeului, pe Strada Londra nr. 39. Participarea se face pe baza înscrierii și a achitării taxei de 15 lei, aici.

În contextul secolului al -XVII-lea, curiozitatea științifică, speculația filosofică și fantezia literară deopotrivă tindeau să se mute spre alte tărâmuri, de această dată mult mai îndepărtate și mult mai greu de vizitat: corpurile cerești. Inventarea telescopului și primele observații sistematice realizate de Galileo Galilei au marcat un punct de cotitură în imaginarul celest: pentru prima dată, Luna putea fi apropiată, iar munții și craterele sale puteau fi redate vizual, sub forma reprezentărilor cartografice. La scurt timp după Galilei, numeroși cartografi și astronomi s-au întrecut în a desena hărți lunare cât mai detaliate.

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”, care se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, astronomie, etc.

Tudor Mihăescu este muzeograf la Muzeul Municipiului București. Este licențiat în etnologie, absolvent al unui master în antropologie socială, și doctor în istorie cu o lucrare despre impactul cultural al zborului cosmic. A beneficiat de mobilități academice în Portugalia, la Lisabona și Coimbra.