Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Conferința Medieval Maps and the Perception of Border Zones and Boundaries

Conferințele MNHCV

Vă mulțumim  pentru interesul acordat acestei conferințe, însă din păcate, din motive independente de toate părțile implicate, doamna Ingrid Baumgärtner nu va putea susține conferința pe data de 29 aprilie.  Evenimentul  va fi reprogramat pentru o dată ulterioară. Ne cerem scuze și vă mulțumim foarte mult pentru înțelegere.

Luni, 29 aprilie 2024, la ora 18:00, vă invităm la conferința Medieval Maps and the Perception of Border Zones and Boundaries (Hărțile medievale și percepția asupra zonelor de graniță și a frontierelor), susținută în limba engleză de profesor universitar doctor Ingrid Baumgärtner, de la Universitatea din Kassel (Germania). Prezentarea este organizată în parteneriat cu Universitatea din București – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Masteratul de Studii Culturale Religiile Lumii, coordonat de prof. univ. dr. Madeea Axinciuc.

Între anii 1300 și 1600, percepția și prezentarea frontierelor au suferit o schimbare profundă. Aceasta poate fi observată atât pe hărțile lumii, precum și în hărți regionale, unde frontierele constituie un element de bază în documentarea teritoriului, utilizarea terenurilor și marcarea drepturilor de proprietate. Această conferință își propune să prezinte modul în care cartografii medievali și-au însușit conceptul de „frontieră”.

Pe baza unor studii de caz atent selectate, vom examina modul în care cartografii timpului au integrat în reprezentarea geografică anumite cunoștințe despre zonele de frontieră, limite și granițe. Va fi analizat procedeul prin care erau delimitate pe hărți spațiile fizice, geografice sau sociale, și ce strategii textuale și vizuale au fost aplicate în acest sens. De asemenea, vom
investiga dezvoltarea, practica și receptarea frontierelor cartografice, precum și intențiile din spatele realizării hărților selectate, hărți ce puteau susține sau respinge anumite revendicări teritoriale.

Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferințele MNHCV.

Ingrid Baumgärtner este profesor universitar la Universitatea din Kassel, unde a condus catedra de Istorie Medievală din 1994 până în 2023. A fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, bursier al German Research Foundation, membru invitat la Institutul de Studii
Avansate din Princeton, cercetător invitat la Universitatea Stanford, bursier Heisenberg la Universitatea din Augsburg și asociat de cercetare la Villa I Tatti din Florența. Publicațiile sale tratează o paleta vastă de subiecte precum dreptul medieval, istoria culturală și urbană, cartografia. Din punct de vedere geografic, studiile sale se concetrează asupra Germaniei, Italiei și lumii mediteraneene. A condus proiecte ale German Research Foundation privind procesele judiciare în orașele medievale târzii, hărțile ca punți între Europa Occidentală și lumea musulmană și mărturiile de călătorie în Țara Sfântă.

Universitatea din Bucureşti (UB) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ și cercetare din România. Cu o istorie de 160 de ani și un prestigiu constant confirmat, UB este astăzi un mediu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovație și pragmatism. https://unibuc.ro/