Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Donații recente. Planuri de Moșii

Expoziție Temporară

Pe 1 Decembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale, deschidem expoziția temporară Donații recente. Planuri de Moșii, care  prezintă o mică selecție de obiecte de patrimoniu ce s-au alăturat colecției Muzeului în ultimii ani și care provin din „Donația Mariana Petrișor” (2022) și „Donația soților Adrian și Daniela Năstase” (2018). Dorim să le mulțumim donatorilor pentru generozitatea gestului și să le respectăm dorința de a face accesibile aceste lucrări pentru un public numeros și divers.

Expoziția este deschisă în perioada decembrie 2023 – februarie 2024 și este inclusă în traseul de vizitare, la etajul I. 

Evenimentul prezintă în premieră planuri de moșii numite și „hărți de hotărnicie”, documente extrem de valoroase și rare, a căror cercetare se află încă într-un stadiu incipient în România.
Hărțile de moșii erau realizate de mână după o confruntare directă cu terenul, nu prin preluarea de informație din alte surse cartografice. Acest fapt contribuie la valoarea lor cartografică specială. Fiind în bună parte lucrări manuscrise, fiecare plan de moșie este o piesă unică, atât prin aspect, cât și prin informațiile pe care le conține. Ele pot fi importante atât pentru istoria locală, cât și pentru clarificarea unor aspecte mai ample ce țin de istoria comunităților, a diverselor clase sociale, de geografia istorică, etc.

Planurile de moșie au început să însoțească în cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cărțile de hotărnicie, adică documentele referitoare la punctele de hotar și delimitarea unei moșii. Acestea reprezintă una dintre cele mai vechi forme de cadastru din țările române și atestă un vechi obicei de hotărnicire a moșiilor, tipic spațiului românesc.

Expoziția prezintă trei dintre planurile de moșii aflate în colecția Muzeului Hărților și o parte din cercetarea realizată asupra acestor documente; ne dorim astfel să trezim interesul vizitatorilor pentru un capitol neglijat, dar esențial din cartografia românească.