Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Lansare album Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic II

Evenimente Speciale

Joi, 25 ianuarie 2024, de la ora 18:30, Igloo media și Muzeul Hărților vă invită la lansarea albumului Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic II. După publicarea primului volum anul trecut, echipa editorială revine cu o cercetare extinsă asupra vilelor meditaraneene construite în Bucureștiul interbelic.

Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate. Dacă doriți să participați, vă rugăm să completați  formularul de înscriere AICI

La eveniment vor vorbi arh. Dragoș Popescu, șef de lucrări la Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură în cadrul U.A.U.I.M. București și autor al textelor din album, conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos, arh. Bruno Andreșoiu, coordonatorul proiectului, și arh. Anda Zota, coordonator editorial.

Cel de-al doilea volum Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic, în ediție bilingvă, română-engleză, completează colecția igloo patrimoniu cu o nouă carte-obiect, marcând totodată un eveniment editorial mult așteptat în redacția igloo: continuarea explorării unui fenomen arhitectural inedit din peisajul citadin bucureștean. Cartea documentează și prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspirație maură, florentină, venețiană, balcanică, expresie a unor regionalisme autentice sau de import, grupate sub umbrela eclectismului pitoresc.

Într-o formulă grafică de excepție, volumul prezintă documente și imagini de arhivă rare, cât și o documentare fotografică actuală realizată de Arthur Țințu și Sabin Prodan. Cercetarea are la bază teza de doctorat a arh. Dragoș Popescu, Filonul mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic. Contribuţia lui Gheorghe Simotta (1891-1979), sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Nicolae Lascu, dar și studii aprofundate în istoria și teoria artei și arhitecturii europene, a istoriei civilizației românești, studii monografice, cât și documentarea din articole și studii din periodice românești de specialitate. De asemenea, cartea cuprinde un eseu pe marginea blockhaus-urilor specifice acestei arhitecturi, scris de arh. Cristian Brăcăcescu alături de autorul Dragoș Popescu.
Dintre exemplele documentate de volum face parte și clădirea Muzeului Hărților, reprezentată ca un frumos exemplu de arhitectură mediteraneană din Bucureștiul interbelic.