Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Maps of Everyday – instalație multimedia

Expoziție temporară

În perioada 27 septembrie – 20 octombrie, vă așteptăm să vizitați expoziția Hărţi de zi cu ziMaps of Everyday, a artistei Raluca Băjenaru. Vernisajul va avea loc joi, 26 septembrie, de la ora 18:00.

Maps of Everyday prezintă o ”arhivă” cu urmele unor activități cotidiene repetitive care țin de organizarea vieții în microcosmosul intim: bilețele pe care le scriem pentru a nu uita, liste de cumpărături, hărți cu repere despre cum să ajungem dintr-un loc în altul, amprente cumulate involuntar prin ocuparea succesivă a aceluiași spațiu.

Proiectul documentează utilizarea cotidiană a scrisului de mână, într-o perioadă în care acesta este tot mai mult înlocuit de dispozitive electronice.  Imaginându-se ca antropolog care încearcă să strângă urme ale unei practici înainte ca aceasta să dispară, Raluca Băjenaru privește prezentul ca fiind deja trecut, iar societatea fiind propulsată într-o eră a post-literalității. Deja obiecte de muzeu, bilețelele scrise de mână și pierdute pe stradă sau hărțile desenate pe hârtie oferă acces către un nivel individual de codificare prin intermediul grafiei personale. Un voyeurism difuz transpare din încercarea de a-ți imagina cine este persoana care a scris acel post-it găsit pe stradă sau care a folosit anumite convenții grafice în desenarea unei hărți.

Erodarea spațiilor utilizate în comun, cum ar fi scaunele din stația de metrou Unirii 1, creează hărți involuntare, documentate fotografic în cadrul proiectului.  Urmele pe care oamenii le lasă, așezându-se succesiv în același loc și creând o amprentă comună, devin relevante pentru preferințele și obiceiurile lor.

În căutarea acestor amprente ale existenței cotidiene, Raluca Băjenaru devine un explorator al orașului, realizând desene uriașe prin intermediul înregistrării cu o aplicație a traseelor parcurse în București și reinterpretării lor prin animație. Scoase din context, aceste plimbări fără o destinație anume creează o estetică a mersului și un gestualism la scara orașului, realizat cu proprii pași.

Tarif acces: 5 lei / bilet întreg

La vernisaj, intrarea este liberă.

Raluca Băjenaru (n. 1982) dezvoltă proiecte din sfera instalației, performance-ului, intervenției în spațiul public, land art. A participat la proiecte de rezidență artistică în Franța (Strasbourg – Haute Ecole des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta) și România. Este absolventă a UNARTE București, secția Pictură. Ultima sa expoziție personală a avut loc la Galeria Pygmalion din Timișoara, în februarie 2019 și a prezentat seria de picturi intitulată UNDER|WATER.

www.ralucabajenaru.blogspot.ro