Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană

Evenimente Speciale

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2024, la ora 18:00, vă invităm la conferința Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană. De asemenea, cu acest prilej, toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit în ziua de luni, iar Muzeul Hărților poate fi vizitat între orele 10.00 – 18.00.
În cadrul conferinței vor lua cuvântul Sever Petrovici POPESCU, artist, Ioana MARINESCU, curator și muzeograf la Muzeul Hărților, Smaranda VULTUR, antropolog, Maria Gabriela GROZA, istoric. Discuția va fi moderată de Cristina TOMA, manager al Muzeului Hărților.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare aici.

Conferința aduce în discuție modul în care arta contemporană explică probleme din istoria recentă și episoade prea puțin cunoscute și comentate în spațiul public, cum este cazul deportărilor din Bărăgan. Dialogul pornește de la expoziția „Miopie Istorică” a artistului Sever Petrovici-Popescu, curatoriată de Ioana Marinescu și realizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) în colaborare cu Muzeul Hărţilor.

Expoziția „Miopie Istorică” prezintă o serie de fotosculpturi, bazate pe cercetarea artistică a lui Sever Petrovici-Popescu privind episodul deportărilor din Bărăgan din 1951. Acesta folosește instrumentarul vizual pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie, care prin intermediul artei contemporane, capătă o dimensiune mai concretă și mai umană.