Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Moda, eterna poveste. Bucureștiul secolului XIX

Conferințele MNHCV

Pe 17 iunie 2021, ora 18.00, vă așteptăm la o nouă întâlnire cu moda, în cadrul conferinței online – Moda, eterna poveste. Bucureștiul secolului XIX, susținută de dr Maria-Camelia Ene.

Moda, o succesiune rapidă de forme artistice caracterizate prin noutate, reprezintă o reacție firească împotriva obișnuinței, reînnoind permanent înfățișarea umană. Pentru aceasta ea înregistrează cu mare sensibilitate tendințele estetice ale societății. Chiar poate fi considerată câmpul de experimentare din care se aleg elementele statornice ce conturează stilul unei epoci. Costumul nu poate fi prezentat izolat, ci integrat stilului din care face parte, pe care îl ilustrează la fel de bine ca orice altă piesă artistică specifică.

În spațiul românesc, costumul se va alinia influențelor stilistice orientale, dar și europene, personajele defilând în paginile istoriei, pline de culoare și fantezie. Se va constata, pe parcursul secolului al XIX-lea, un efort al culturii românești de a se sincroniza cu tot ce era mai avansat în Europa apuseană și centrală. Acest veac strălucitor, complex, variat și prolific în privința vestimentației ne oferă cele mai dese și interesante schimbări ale modei.

Asistăm, în fermecătorul spațiu bucureștean, la etapele și detaliile trecerii de la moda orientală la cea europeană. Existau cutume pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele. Tonul vestimentației feminine, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, l-a dat Parisul, în timp ce bărbații, după marea trecere de la culoarea și strălucirea de tip fanariot, vor deveni fideli stilului rigid londonez.

„Micul Paris”, Bucureștiul, a absorbit în foarte scurt timp tot ce a adus apusul. Moda apuseană a fost însușită mai întâi de femei, accentuându-le gustul pentru lux, mult mai mult decât bărbaților lor, ocupați prioritar de politică.

Dna dr. Maria – Camelia Ene este istoric, critic de artă, muzeograf, Șef Birou Istorie Modernă și Contemporană la Muzeul Municipiului București, expert în Costum și accesorii vestimentare de epocă. De asemenea, dânsa este cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie-Universitatea București, Departamentul Istorie Antică, Arheologie, Istoria Artei și autoarea unor cărți de referință în stilul neoromânesc și costumul de epocă: Stilul naţional în artele vizuale, Editura Noi Media Print, martie  2013, Moda în Ţara Românescă, secolul al XVIII-lea. Veşminte şi accesorii vestimentare din patrimoniul Muzeului Municipiului București, Editura Muzeului Municipiului București,  februarie 2016, Modă și mondenitate în spațiul românesc, epoca modernă. Costume din patrimoniul Muzeului Municipiului București”, Editura Muzeului Municipiului București, iunie 2018, Ii de sărbătoare-costume din patrimoniul muzeului dr. Nicolae Minovici, martie 2019. Pentru volumul Moda în Țara Românească, secol XVIII-prima jumătate a secolului al XIX-lea, Veșminte și accesorii din patrimonial Muzeului Municipiului București, pe 6 aprilie 2016 a primit premiul ”Ioan C. Filitti” acordat de ”Fundația Culturală Magazin Istoric”.

Preț bilet: 10 lei, prin achiziție de pe siteul Eventbook.ro

Loc desfășurare – online, pe platforma ZOOM. Linkul pentru logare va fi furnizat în preziua conferinței, celor care au achiziționat bilet