Evenimente speciale
Până pe 21 decembrie aveți ocazia să vedeți cinci lucrări din colecția Muzeului Hărților care pot fi admirate în cadrul expoziției Avatarurile orașului nocturn Strălucirea orașului, pe timp de noapte, curatoriate de Adrian Majuru, directorul Muzeul Municipiului București, în cadrul Art Safari.
Expoziția prezintă povestea orașului nocturn:
„O nesfârşită confruntare dintre dorinţele comportamentului ascuns și iubitor de întuneric (lumea criminalilor, hoților, inadaptaților sociali, adică tot ceea ce diurnul încearcă să vindece) și prelungirea unor preocupări cotidiene, pentru care diurnul nu mai oferă suficient timp. Aici ne referim la unele profesii, legate inclusiv de industria loisir-ului”, Adrian Majuru, curatorul expoziției.
Exponatele de la Muzeul Hărților reprezintă o selecție de hărți ale căror cartușe sunt decorate cu diferite creaturi mitologice, o serie de monștri care au incitat fantezia artiștilor.
Monștrii, personaje esențiale pentru destinul glorios al eroilor din basme sau din blockbusterele fantasy ale vremurilor noastre, sunt până la urmă creaturi ambivalente. Pe de o parte, ei pot întruchipa aspectele cele mai înfricoșătoare pe care le-ar putea vreodată imagina mintea omenească, pe de alta, ei pot stârni uimire și admirație. Monștrii sunt deci, unul din modurile prin care oamenii s-au raportat la necunoscut, fie sub aspectul spaimei, fie al fascinației și al curiozității.
De la teama de întuneric, resimțită de omenire încă de la începutul istoriei, la îmblânzirea deplină a fricii prin tehnologie și viața de noapte. În ultimele generaţii, omul a dat nopții un nou conținut. Orașul a fost instrumentul de remodelare nocturnă a etologiei, preocupărilor, imaginarului, credințelor noastre.