Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Noaptea Geografiei. Tur ghidat în București

Evenimente Speciale

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 18:00, vă invităm la un tur ghidat în București, susținut de geograful Cezar Buterez. Acest eveniment are loc cu ocazia participării pentru întâia dată a Muzeului Hărților la Noaptea Geografiei (GeoNight). Participanții vor vizita locuri din oraș considerate repere în istoria cartografiei românești, în încercarea de a înțelege modul în care s-a dezvoltat știința studierii și a realizării hărților în România.

Participarea la turul ghidat se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere prin achitarea biletului în valoare de 15 lei/persoană, online AICI.
Punctul de plecare va fi la sediul muzeului, pe strada Londra nr. 39, sector 1, București, unde vă așteptăm începând cu ora 17:30.

Harta folosită pe traseu va ajuta participanții să privească cu mai multă luare-aminte geografia de astăzi a orașului și să își amintească de relația strânsă dintre cartografie și teren. La inaugurarea Societății Geografice, în anul 1875, Domnitorul Carol I spunea că „prin hartă se va scoate țara din regiunea necunoscutului”. Cuvântarea sa a făcut referire la secolele anterioare, în care hărțile ce înfățișau teritoriile țărilor române cu greu puteau fi socotite vrednice de luat în seamă ca documente geografice. În deceniile care au urmat, hărțile au reușit să dea „lumini noi și temeinice”, reflectând astfel progresul în cunoașterea geografică. Cu toate acestea, multe secvențe din istoria cartografiei românești au rămas în „regiunea necunoscutului”, chiar și după aproape 150 de ani.

Noaptea Geografiei / GeoNight a fost inițiată în 2017, în Franța, de către Comitetul Național Geografic Francez, iar din anii următori, cu sprijinul EUGEO (Association of Geographical Societies in Europe) și IGU (International Geographical Union) în mai multe țări din lume se organizează variate manifestări cu ocazia GeoNight.

Cezar Buterez este geograf și doctor în geografie umană din 2015. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. Realizează hărți, construiește baze de date, cercetează arhive publice și particulare, întreprinde expediții pe teren și, uneori, scrie și vorbește despre ceea ce descoperă, în încercarea de a contribui la misiunea educațională și culturală a geografiei.