Evenimente Speciale
Vineri, 4 octombrie 2024, de la ora 18:00, vă invităm la o nouă vizită cu ghidaj gratuit, pe baza biletului de acces, organizată în parteneriat cu Asociația Renascendis. Prezentarea va avea loc în cadrul expoziției temporare Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine. 1890 – 1990 și va fi susținută de istoricul Radu Bârlă. Discuția va fi completată și de o proiecție a unor diapozitive color din colecția arh. Mircea Alifanti și ing. Radu Petrovici. Evenimentul marchează finalul expoziției.
Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului de acces: tarif întreg 16 lei, bilet redus pentru pensionari 8 lei, elevi și studenți 4 lei. Formular de înscriere aici.
Fondul de diapozitive surprinde perioada anilor 1960 – 1980, în care puțini români reușeau să călătorească în afara lagărului socialist. Vom avea ocazia să parcurgem vizual câteva mici părți din călătoriile unor profesioniști în domeniul arhitecturii: arhitectul Mircea Alifanti și inginerul structurist Radu Petrovici. Vom descoperi diapozitive cu imagini spectaculoase sau exotice din Europa Occidentală și nordul Africii și le vom admira așa cum erau văzute și în epocă: cu ajutorul unui diaproiector.
Turul ghidat explorează aproape 100 de ani de evoluție a obiceiurilor de călătorie în străinătate ale românilor, prin fotografiile realizate de amatori. Expoziția prezintă imagini care documentează călătorii în Europa, Africa, Asia, și Orientul Mijlociu, alături de o colecție de obiecte: aparate fotografice, montaje stereoscopice, albume, ghiduri, hărți de călătorie și suveniruri de epocă.
Radu Bârlă este istoric, specializat pe istoria Transilvaniei și istoria sașilor, iar în ultimii ani s-a dedicat istoriei fotografiei în România. Din 2012 este președintele Asociației Renascendis, un ONG activ în domeniul patrimoniului cultural, iar din 2018 coordonează platforma Arhiva de Fotografie. A realizat o serie de proiecte culturale dedicate inventarierii și cercetării patrimoniului mobil din parohiile evanghelice din Țara Făgărașului, proiecte de educație non-formală prin patrimoniu și proiecte de digitalizare și valorificare a arhivelor fotografice.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.