Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Webinar: Lumi reale și lumi imaginare în cartografie

Conferintele MNHCV

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu ESRI România, vă invită vineri, 11 decembrie 2020, ora 17:00, la webinarul „ Lumi reale și lumi imaginare în cartografie”, susţinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

De-a lungul timpului, hărțile au fost adesea folosite pentru a ilustra locuri care nu există. Cartografia lumilor imaginare uimește prin realism, fiindcă ea reține multe dintre elementele cu care suntem familiarizați de pe hărțile obișnuite, fără a se îndepărta de rigoarea reprezentărilor lumii reale. Fie că este vorba de un roman de ficțiune, un joc pe calculator, sau chiar o producție cinematografică, hărțile îl ajută pe cititor să-și construiască o imagine de ansamblu a lumii în care acesta urmează să pornească într-o aventură.

Prezentarea își propune să arunce o privire atentă asupra modului cum hărțile au ales și au reușit să înfățișeze lumi imaginare ce pornesc de la geografii reale și fictive, și care nu de puține ori ascund referințe culturale, sociale și politice ale secolelor trecute. Va explora unele tehnici și unelte prin care se pot realiza astfel de hărți în prezent, căutând inspirație, din nou, în cartografia mai veche a teritoriilor locuite de români. Va căuta să arate că, indiferent de orice tehnică utilizată și de iscusința artizanului, cea mai valoroasă competență în realizarea hărților este cunoașterea lumii reale.

Cezar Buterez este doctor în geografie umană din 2015 și activează în cadrul Facultății de Geografie – Universitatea din București. Domeniile sale de interes sunt geografia istorică, geografia culturală, toponimia, cartografia și sistemele informaționale geografice. A început să colecționeze hărți și atlase înainte să împlinească vârsta de școală și, de atunci, nu le-a mai părăsit niciodată. În prezent, este implicat în mai multe inițiative și proiecte pentru conservarea digitală și accesul liber la hărți și date geografice cu privire la teritoriile locuite de români.

Conferința va putea fi accesată folosind următorul link pentru platforma ZOOM: 

https://us02web.zoom.us/j/88020147849?pwd=Nzc1MGdhVkRsYnRYbjRZK1R0c0ZCdz09

Meeting ID: 880 2014 7849
Passcode: 335335

Participarea la webinar este gratuită. Însă, în această perioadă dificilă, am aprecia foarte mult sprijinul dumneavoastră oferit prin achiziţionarea online a unui bilet de vizitare şi vă aşteptăm la muzeu, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Biletele sunt disponibile aici.

Esri România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții.  ESRI România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.