Program de vizitare:Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Multimedia

Multimedia

 

 

Acest video a fost realizat de Isabela Cosma, studentă la Facultatea de Istorie, Universitatea din București și prezintă harta Oradei, realizată de Georg Braun și Frans Hogenberg. Acest film a reprezentat una dintre activitățile de practică la Muzeu în vara 2019.

 

 

 

 

Acest video face parte dintr-o serie la care au lucrat studenții aflați în practică muzeală, în perioada iulie 2019, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Acest video este realizat de Victor Emanuel Neagoe, student anul I la Universitatea din București.

 

 

 

 

 

Acest video face parte dintr-o serie la care au lucrat studenții aflați în practică muzeală, în perioada iulie 2019, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Acest video, realizat de Gheorghe Vasile Alin, student anul I la Universitatea din București prezintă dinamic harta Golfului Cadiz, de Abraham Ortelius.

 

 

APLICAȚII cu  HĂRȚI ETNOGRAFICE: In toamna anului 2018, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, ESRI și Muzeul Hărților au realizat trei aplicații despre hărțile etnografice, aplicații care au putut fi utilizate în cadrul expoziției Războiul hărților. Aplicațiile prezintă hărțile utilizate la Conferința de Pace de la Paris și compară între ele atât hărțile utilizate de diverse delegații cât și granițele actuale ale României. Acestea sunt accesibile online la următoarele link-uri:

 

Un filmuleț de numai 3 minute în care vă prezentăm câteva detalii despre Japonia și harta Regatul Japoniei realizată de Matthäus Seutter în secolul al XVIII-lea.

 

 

 

 

Povești neștiute ale muzeelor, proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) realizat în anul 2018, include și o prezentare a Muzeului nostru. Acest film a fost prezentat în luna mai 2018, înainte de Noaptea Muzeelor, pe postul național de televiziune, TVR, alături de filmele de prezentare ale altor muzee din București.

 

 

 

Poartă în hartă este o aplicație realizată în cadrul competiției hackaton Culture Hack, unde a câștigat premiul întâi. Bazată pe cod open source, aplicația pornește de la Harta școlastică a Daciei și României Marirealizată de Grigore Bejan în 1919 – o lucrare cartografică aflată în colecția Muzeului Hărților, pe care o traduce în limbaj digital. Axa cronologică a hărții este transpusă într-o serie de layere, ordonate într-o bandă laterală din partea dreaptă. Fiecare layer prezintă informații despre o anumită epocă din istoria spațiului românesc, de la distribuția geografică a unor culturi preistorice până la granițele României înainte și după Marea Unire. Conținutul aplicației poate fi actualizat în permanență, prin adăugarea de noi layere și detalii, iar utilizatorul este invitat să afle mai multe și să transmită întrebările sale pe mailul muzeului. Cu un design responsiv, aplicația poate fi accesată de pe laptop sau tabletă și chiar de pe telefon.

Competiția Culture Hack a fost organizată de Centrul Pentru Inovare Publică în perioada ianuarie-martie 2018 și a avut rolul de a aduce împreună sectorul cultural și sectorul IT, pentru a iniția o legătură și pentru a testa modalități de colaborare. Proiectul propus de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a derulat în colaborare cu trei programatori independenți.

Webinarul Unirea Basarabiei cu România: 100 de ani după, susținut de istoricul Sergiu Musteață. La 27 martie 1918 Sfatul Țării proclama la Chișinău unirea Basarabiei cu România. În cadrul prelegerii, au fost rememorate evenimentele care au condus la unire și felul în care contextul internațional, politicienii și interesele marilor puteri au modificat aceste evenimente.

Webinarul poate fi ascultat aici și a fost realizat în parteneriat cu ESRI România.

 

Aplicaţia Muzeul Hărţilor – Lumea pe hartă vă invită să descoperiţi lumea fascinantă a hărţilor de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti şi să exploraţi hărți ale regiunilor istorice locuite de români din cele mai vechi timpuri. Aplicaţia  prezintă informaţii despre cartografi celebri, hărţi valoroase şi vă poate acompania şi ghida vizita în muzeu. Este disponibilă în sistem Android şi iOS în limba română, şi în curând în limba engleză.

 

Aplicaţia a fost realizată în urma parteneriatului dintre Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi şi Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, graţie efortului voluntar al inginerilor software de la Gemini Solutions.

 

 

 

 

Muzeul nostru încurajează demersurile legate de carte veche astfel că ne face plăcere să fim partenerii asociației MetruCub- resurse pentru cultură, realizatorii siteului Catalogul tipăriturilor vechi românești.

 

 

 

 

 

Proiectul Naționalismul online realizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România ne-a oferit ocazia de a prezenta una din hărțile vedetă ale muzeului: Harta școlastică a Daciei și României Mari:

 

Partenerii noștri UCIMR au realizat, împreună cu Enjoy TV, un scurt filmuleț de prezentare a muzeului, însoțit de un concert din seria Cartografii Sonore. Proiectul care a făcut posibil acest filmuleț se numește Arts District și își propune punerea în valoare a clădirilor frumoase din București. Iată filmulețul nostru mai jos: