Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Deschiderea expoziției „Imago Romaniae. Terra Christiana”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare intitulate „Imago Romaniae. Terra Christiana”. Vernisajul va avea loc miercuri, 8 august 2018, începând cu ora 18:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București. Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 9 august.

Expoziția își propune să prezinte într-un mod inedit, prin intermediul hărților, tipăriturilor, dar și al obiectelor de artă ecleziastică creștină, contexte istorice diverse până la înfăptuirea statului modern român, în care factorul de coeziune definitoriu a fost apartenența la creștinism a populației cuprinsă în actualele granițe ale României.

Expoziția continuă proiectul Monumenta Romaniae Vaticana, inițiat în anul 1996 la Vatican, demers ce propunea expunerea în premieră a unor lucrări relevante pentru istoria poporului român și aflate în patrimoniul Bibliotecii Vaticana. 22 de ani mai târziu, această tematică este reluată la București, la Muzeul Național de Istorie a României și îmbogățită cu artefacte provenind de la instituții muzeale din România.

În cadrul expoziției, Muzeul Hărților prezintă peste douăzeci de hărți ale regiunilor istorice românești, lucrări valoroase realizate în perioada secolelor XVI-XIX de cartografi faimoși printre care Abraham Ortelius, Nicolas Sanson, Guillaume de L’Isle, Giacomo Cantelli da Vignola.

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, această expoziție  – aflată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Secretariatului de Stat pentru Culte – este inițiată de Arhiepiscopia Romano – Catolică București, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Hărților și al Cărții Vechi și Fundația „Nicolae Titulescu” din București, cu sprijinul Bibliotecii Județene Mureș, Bibliotecii Teleki-Bolyai (Târgu Mureș), Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeului Județean Mureș (Târgu Mureș), Muzeului Casa Junilor al Societății Junilor Brașovecheni (Brașov), Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din România (Sibiu), Episcopiei Romano – Catolice de Oradea, Parohiei Armeano – Catolice din Gherla, Parohiei Bisericii Zlătari din București, Federației Comunităților Evreiești din România, Anticariatului Unu, colecționarului Dragoș Stăncescu, partenerilor din lumea muzeelor, instiutuțiilor ecleziastice și a anticarilor din România, păstrători ai unui bogat patrimoniu de sorginte ecleziastică.

Expoziția va fi deschisă la MNIR în perioada 9 august – 1 octombrie 2018, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.