Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Răstimpuri. Marcel Aciocoiței

Expoziție temporară

Din data de 1 octombrie 2021, vă invităm să vizitați o nouă expoziție temporară, intitulată Răstimpuri. Marcel Aciocoiței, deschisă la sediul Muzeului.

Expoziția Răstimpuri este locul în care vizitatorii pot pătrunde în universul artistic și sufletesc al unui om de muzeu. Marcel Aciocoiței (1956-2020)  –  „Domnul Marcel”, cum era cunoscut printre colegi –  a ocupat postul de conservator muzeal timp de aproape 15 ani. A fost implicat activ în organizarea și deschiderea Muzeului Hărților, iar prin personalitatea sa remarcabilă a devenit o figură emblematică pentru această instituție.

Expoziția este deschisă în perioada 1 octombrie – 21 noiembrie 2021.

Expoziția rămâne deschisă până pe data de 12 decembrie 2021.

Preț bilet întreg: 5 lei

Marcel Aciocoiței făcea parte din clasa restrânsă a oamenilor de cultură veritabili, cu un orizont intelectual impresionant bazat pe un studiu temeinic și aprofundat al artei, istoriei și spiritualității universale, ghidat de rigoare și o curiozitate mereu vie. Această expoziție îi este dedicată și marchează un an de la dispariția sa. Sunt expuse pânze și lucrări de grafică din diferite perioade ale vieții, care dau măsura contribuției sale marcante la scena artistică contemporană. „Răstimpurile” se referă la scurta trecere a lui Marcel Aciocoiței prin această lume și la fiecare lucrare expusă, care reprezintă practic un moment surprins de artist din această curgere ireversibilă a timpului.

Discursul său s-a aflat în permanentă armonie cu modul în care își trăia viața și cu ceea ce exprima prin simpla lui prezență. Răspândind constant o aură de demnitate și noblețe, Marcel Aciocoiței s-a inspirat de-a lungul întregii sale vieți din inepuizabila resursă a valorilor tradițiilor românești și a idealurilor creștine autentice. În același timp, reușea cu ușurință să se conecteze afectiv cu fiecare om în parte, indiferent de vârsta interlocutorului, și să-și captiveze partenerul de dialog prin prospețimea și ineditul replicilor și prin umorul său savuros.

Expoziția Răstimpuri este un prilej de a medita la misiunea artei sau la ce înseamnă despărțirea de cineva drag. Este un demers sincer, prin care dorim să ne exprimăm regretul de a-l fi pierdut dintre noi pe colegul nostru, Marcel Aciocoiței.

În cadrul expoziției vor fi difuzate înregistrări cu evocări ale artistului realizate de prieteni și fragmente din interviul realizat de Sebastian Drăgan în cadrul emisiunii „Agenția de Cultură”, din anul 2017, mdiTV.

Expoziția este realizată de Ioana Zamfir (muzeograf, curator), alături de membrii Biroului Patrimoniu.

Mulțumiri speciale familiei și prietenilor care s-au implicat activ în realizarea expoziției.