Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Spațiul românesc în izvoare topografice și cartografice rusești aflate la Kiev

Conferintele MNHCV

Pe data de 7 februarie 2020, orele 18.00, vă invităm la conferința cu titlul Spațiul românesc în izvoare topografice și cartografice rusești aflate la Kiev, susținută de Mihai Anatolii Ciobanu, drd. la Facultatea de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Căutarea unor informații despre un plan rusesc necunoscut al orașului Iași, menționat în catalogul Colecției Hărților și planurilor Muzeului Societății Imperiale de Istorie și Antichități din Odessa, ne‐a îndreptat spre Kiev. Spre surprinderea noastră, pe lângă documentul căutat, am găsit informații și despre alte izvoare topografice/cartografice de o însemnătate de netăgăduit pentru spațiul românesc. Printre altele, în catalogul online al Bibliotecii Naționale a Ucrainei din Kiev se regăsesc 4 planuri ale cetății Brăilei din secolul al XVIII-lea, un plan al cetății Hârșova din 1773, o hartă a Dobrogei din același an, planul menționat al orașului Iași din răstimpul 1769- 1770, și câteva planuri ale unor bătălii dintre armatele rusești și cele otomane. La Biblioteca Națională a Ucrainei pot fi găsite și unele hărți, o bună parte dintre ele fiind însă cunoscute. Noi am copiat și inițiat cercetarea acelor documente care nu au fost încă introduse în circuitul științific.

Mihai Anatolii Ciobanu (n.1992) este doctorand la Facultatea de Istorie din Iași, masterand la Facultatea de Arhivistică a RGGU (Universitatea de Științe Umanistice de Stat a Rusiei), Moscova. De asemenea, este membru al Institutului de Genealogie, Heraldică și Sigilografie ”Sever Zotta” și membru al Comisiei de Istorie a Orașelor din România. Preocupările sale vizează evul mediu și relațiile moldo-moscovite în perioada sec. XV-XVIII, topografia urbană.

Participarea la conferinţă se face pe bază de înscriere şi achitarea taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.