Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Finanțare Timbrul Monumentelor Istorice 2024

Cu mare bucurie vă anunțăm că Muzeul Hărților a câștigat o finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (Subprogramul Proiectare – elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice), instituția finanțatoare fiind  Institutul Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul nostru este găzduit într-o vilă interbelică, apreciată ca „una dintre cele mai reprezentative lucrări realizate în stilul matur Mediteraneean, având influențe gotic – hispanice și Neo-Mudéjar” (Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteraneean în arhitectura interbelică românească”,  2022). Este în proprietatea statului și se află pe strada Londra din București, fiind un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (înscrisă ca monument cu codul B-II-m-B-19094 în Lista monumentelor istorice 2015).

De asemenea, muzeul nu este doar o instituție culturală, ci și un loc de interacțiune socială. Prin expoziții, evenimente și activități educaționale, devine un centru de coagulare a comunității, oferind locuitorilor și vizitatorilor un spațiu de învățare și reflecție.
Din păcate, în ultimii ani, exteriorul clădirii muzeului a început să se deterioreze. Ca să nu se degradeze și mai mult, este nevoie de restaurarea, consolidarea, extinderea și reorganizarea funcțională a clădirii Muzeului Hărților, iar primul pas spre toate aceasta este realizarea unor lucrări complexe, inclusiv studii, expertize tehnice, cercetări, care vor fi finanțate acum din fondul Timbrului Monumentelor Istorice.

Partenerii noștri în acest proiect sunt: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, IGLOO Media, Asociația De-a Arhitectura, Asociația Learning by Teaching, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Întrucât scopul major este reprezentat de conservarea patrimoniului național imobil și conștientizarea importanței acestuia în rândul tinerilor, vor fi realizate atât documentația și expertiza tehnică necesară conservării, consolidării, restaurării și extinderii clădirii Muzeului Hărților, cât și activități educative pentru copii; atelierele vor avea teme referitoare la necesitatea protejării patrimoniului imobil și a celui natural urban, precum și implicarea tinerilor în protejarea patrimoniului prin includerea unor studenți în practică pentru realizarea documentelor de expertiză.

Proiectul aduce în prim- plan obiectivele prioritare ale INP ale apelului TMI I-2024, și anume scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate precum și angajarea comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice.

Vă mulțumim că sunteți alături de noi pe paginile și conturile de social media ale muzeului nostru și vă vom informa prin postări cu privire la evoluția acestui proiect.