Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Hărțile artei. Copiii vikingilor

Muzeul Hărților în parteneriat cu Belladona Art – Învățământ cultural în domeniul artelor plastice invită copiii de 7 – 12 ani la un program online intitulat Hărțile Artei. Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii.

Sâmbătă, 18 decembrie 2021, orele 13 00 – 14 15 pe platforma ZOOM, vă așteptăm la atelierul Copiii vikingilor, pentru a afla mai multe despre călătoriile vikingilor și despre cum își petreceau timpul liber copiii vikingi,

Vikingii au fost exploratori curajoși, cuceritori ai locurilor, excelenți navigatori, comercianți și războinici scandinavi ce au dominat nordul Europei în perioada Evului Mediu. Istoricii ne spun că vikingii au pornit către noi teritorii plecând din Scandinavia datorită climei reci, a bogățiilor din vestul Europei dar și datorită faptului că erau permanent în căutarea solurilor fertile, fiind buni agricultori dar epuizau rapid resursele pământului. Vikingii își construiau singuri așezările iar casele lor nu erau pretențioase ci ridicate din turbă și lemn. Arătau precum dealuri mici însă pereții erau groși protejându-i de frig, ploaie și viscol pe membrii familiei. Copiii se puteau juca pe acoperișuri, antrenându-se la diferite jocuri preferate. Se întreceau de mici în abilități sportive precum aruncarea greutății, ceea ce însemna că desemnat câștigător era cel care arunca o piatră sau un mic bolovan cât mai departe!
Copilăria vikingilor era foarte scurtă, băieții participau la raiduri de la o vârstă fragedă iar fetele ajutau la întreținerea gospodăriei. Nu existau școlii la care copiii să meargă zilnic însă învățau muncind alături de bravii părinți ai lor.
Există hărți antice  care ne arată rutele parcurse de vikingi și pe care noi le vom prezenta în cadrul atelierului, în momentul inițial al documentării.
În cadrul atelierului de  sâmbătă, 18 decembrie, desenăm, pictăm, studiem hărți și construim o lucrare de artă ce îi ilustrează pe copiii vikingilor! Cunoașterea istoriei le activează copiilor interesul pentru a învăța, realizând un desen ajutat fiind de tehnica de predare pas cu pas a profesorului coordonator. Se dezvoltă autonomia copiilor, curiozitatea și creativitatea.

Program ateliere online HĂRȚILE ARTEI. Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii

CĂLĂTORIILE VIKINGILOR – Modulul al II-lea

Sâmbătă 18 decembrie 2021, 13:00 – 14:15/Atelier 2. Copiii vikingilor

Vârste recomandate:  7 -12 ani;

Desfășurare – online, pe Zoom

Taxă – modul 1: 110 lei/copil; 1 ședință: 60 lei/ copil;

Participare: pe bază de rezervare și achitarea taxei; toate detaliile despre program, participare, înscriere, plată se găsesc AICI!

Atelierul online Copiii vikingilor face parte din seria Hărțile Artei. Pe urmele călătorilor, exploratorilor, marilor artiști ai lumii.

Încă din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice au acordat conceperii hărților o atenție deosebită. Popoarele primitive, civilizația egipteană, greacă, chinezii și chiar eschimoșii au elaborat hărți pe pietre, oase, piei de animale, desenate apoi manual pe suport de hârtie iar dupa secolul al XV lea, chiar tipărite pentru multiplicarea exemplarelor. Gravura a reprezentat o altă formă de concepere a hărților. Astăzi, hărțile digitale au la bază cartografierea online a globului pământesc iar accesul este mult mai rapid, accesând aplicațiile de specialitate. La baza evoluției hărților în timp însă, stau o istorie impresionantă și multe expediții, călătorii sau excursii realizate de mari artiști ai lumii, exploratori, cercetători, scriitori, navigatori și comercianți ce au pornit din pasiunea pentru domeniul pe care îl reprezentau. Rezultatele acestor oameni au fost uimitoare, hărțile fiindu-le alături în toate situațiile.

Unele hărți însă, cele din secolele trecute, poartă în plus și o frumusețe a lor, acestea fiind decorate într-un mod specific și unic cu elemente vegetale, structuri naturale, zoomorfe, simboluri ce așteaptă să fie descifrate și astăzi. Iată cum preocuparea pentru estetic este prezentă încă din Antichitate și a făcut parte din viața diferitelor popoare, rase omenești – prin făurirea unor instrumente ce nu s-au pierdut în timp.

Pornind de la scurta descriere de mai sus, programul educațional adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani va cuprinde:
• Noțiuni tehnice despre hărți (definiție, clasificări, elemente componente, design)
• Informații din sfera artelor plastice, arta decorativă, evoluția omului, momente istorice, istorie, mitologie, povești, etc.
• Documentări structurate în imagini ce sunt însoțite de explicații pentru facilitarea înțelegerii subiectului studiat.
• Prezentarea unor personalități, exploratori, savanți, navigatori, artiști ai lumii ce au realizat călătorii importante în lume.
• Realizarea unei lucrări de artă, în funcție de subiectul studiat, prin tehnici de pictură și desen. În cadrul atelierului online, tehnica de lucru este pas cu pas, participanții lucrând odată cu profesorul.
• Se vor reprezenta hărți, diverse obiecte, structuri naturale, portrete, corpul omenesc, peisaje, fragmente decorative, etc.
• Informații ce consolidează cultura generală a copiilor și care îi apropie de cunoașterea lumii înconjurătoare prin intermediul artei, hărților, lecturilor și a materializării constructiv – a propriei creativități.

Atelierele îi apropie pe copii de fascinanta diversitate a culturilor și a popoarelor din diverse zone geografice sau ere, fiecare atelier începe cu o documentare vizuală prezentată copiilor în care se discută despre subiectul studiat apoi partea practică, in care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită.

Programele sunt susținute de prof. Simona Cristina Zalinca – Formator de artă acreditat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Ministerul Muncii, pedagog și artist vizual cu studii de specialitate absolvite în cadrul Universității de Artă din București – licențiată în Arte Decorative și Design și master Mentoratul în Educație în cadrul Facultății de Psihologie si Stiintele Educatiei – Universitatea din București, fondator Atelier Belladona Art din anul 2015.

Vă așteptăm cu drag să călătorim împreună în lumea artei!