Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Japonia, file de atlas. Hărți nipone din secolul XIX

Ambasada Japoniei în România și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Autoritatea de Informații Geospațiale din Japonia vă propune expoziția „JAPONIA, FILE DE ATLAS. HĂRȚI NIPONE DIN SECOLUL XIX”.

Hărțile din expoziție fac parte din colecția Autorității de Informații Geospațiale din Japonia, instituție care, sub diverse denumiri, realizează de mai bine de un secol și jumătate cartografierea teritoriului național.

Actuala selecție cuprinde HĂRȚI ALE VECHILOR PROVINCII ȘI PREFECTURI DIN ARHIPELAGUL NIPON, precum și HĂRȚI ALE ORAȘULUI TOKYO ȘI ÎMPREJURIMILOR SALE, toate datând din ultima perioadă a epocii Edo (1603-1867) și prima parte a epocii Meiji (1868-1912).

Sunt de asemenea expuse și câteva exemplare ale așa-numitelor „hărți Ino” bazate pe cercetările și planurile cartografului Ino Tadataka, cel care la începutul secolului XIX a cutreierat țara pe jos, realizând hărți detaliate după metode moderne de măsurare topografică.

Pentru a oferi o imagine cât mai completă asupra cartografiei ce are ca subiect Japonia, în cadrul expoziției vor fi prezente o serie de hărți ale arhipelagului nipon realizate de cartografi europeni, hărți aflate în colecția muzeului și în colecția Ovidiu Morar.

Hărțile nipone sunt expuse în premieră în România și reprezintă surse de informații utile pentru cei pasionați, actuala expoziție fiind una dintre rarele ocazii de a vedea astfel de imagini.

Expoziția este deschisă în perioada 23 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018.