Program de vizitare: Miercuri - Duminica 10:00 - 18:00

Strada Londra nr. 39

Bucuresti, Sector 1

Podcastul „Oameni și meserii de muzeu”

Podcastul „Oameni şi meserii de muzeu” este cel mai nou proiect marca Muzeul Hărţilor. Gândit ca o serie de 12 episoade, acest podcast își propune să aducă în prim plan și să dea glas oamenilor și meseriilor din muzeele românești.

Prin intermediul acestuia, Cristina Toma, directorul Muzeului Hărților și gazda emisiunii, invită publicul să pășească alături de ea și de invitații săi în „culisele” muzeelor din România. Podcastul se dorește un spațiu de dialog și cunoaștere, unde vom da cuvântul specialiștilor care lucrează în domeniul culturii, vom afla care sunt meseriile lor, provocările cu care se confruntă și poveștile lor.

„Pe fondul scăderii interesului tinerilor de a se angaja în muzee, a lipsei de informații privind meseriile specifice unui muzeu și a studiilor necesare pentru realizarea acestora, «Oameni și meserii de muzeu» nu este numai un podcast, ci devine, în mod automat, o discuție atât de necesară în sfera culturii… Practic, proiectul s-a născut din dorința de a promova și populariza partea nevăzută a unui muzeu, reprezentată nu de patrimoniul acestuia, ci de activitățile și meseriile oamenilor care lucrează în cultură. Atenția se îndreaptă acum către cei care fac posibil bunul mers al acestor instituții.”, susține Cristina Toma, directorul Muzeului Hărților.

Vă așteptăm pe data de 27 a fiecărei luni pentru un nou episod al podcastului.

 

Cel mai recent episod:

Episodul 3. Meseria de muzeograf este, poate, una dintre cele mai cunoscute profesii din cadrul muzeelor. Rolul muzeografului este de a cerceta colecția muzeului și a o valorifica prin expoziții, conferințe, studii etc. Cel de-al treilea invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Mihai Floreamuzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, Secția Istorie, Departamentul „Cartografie Istorică”.

 

Episodul 2. Meseria de conservator este esențială în muzee, dar cu toate acestea, aproape invizibilă publicului larg. Conservatorul este cel care se îngrijește ca obiectele de patrimoniu să fie protejate, păstrate, depozitate în cele mai bune condiții. Grija, răbdarea, gândirea în perspectivă, sunt doar câteva dintre calitățile sale. Cel de-al doilea invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Cristina Dumitracheconservator în cadrul Muzeului Național de Artă al României.

 

Episodul 1. Omul de comunicare, de PR, se ocupă de imaginea instituției, precum și de felul în care activitățile acesteia se reflectă în media. Primul invitat al podcastului „Oameni și meserii de muzeu” este Geanina Simion – Șef Secție Educație Muzeală și Relații Publice în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj.

 

Sau vă invităm să ascultați episoadele podcastului pe platforma preferată:

     

 

 

 

Echipa de producție:

  • Cristina Toma – producător & realizator;
  • Teodora Dumitrache – producător executiv, director creativ & graphic designer;
  • Mike Popescu – post-producție audio & video.